Varsler store mengder snø og kraftig vind: - De som har ønsket seg snø kan godt komme hjem til meg for å måke

Meteorologisk institutt advarer mot vanskelige kjøreforhold i helgen.

MELDER UVÆR: Trond Robertsen på Vervarslinga for Nord-Norge.  Foto: Lena Verås Eriksen

nyheter

Et stort lavtrykk holder på å danne seg nord for Jan Mayen. I løpet av dagen vil det bevege seg nordover - opp til Spitsbergen - før det i løpet av morgendagen siger sørover og inn over den nordnorske kysten.

Fra lørdag ettermiddag ventes lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av kraftig vind, nedbør og snøfokk. Meteorologisk institutt har derfor sendt ut obs-varsel for landsdelen.

- Verre og verre

- I Tromsø har det allerede begynt å trekke over og bli grått, men vi slipper unna det verste i kveld. Det store væromslaget skjer ikke før i morgen formiddag, med heftig vind og nedbør. Tidlig på dagen er det på yttersida meldt stiv kuling fra sørvest, men vindstyrken vil variere veldig desto lenger inn man kommer. Det er veldig uheldig for dem som hadde tenkt seg til Charlottenlund i morgen, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga, Trond Robertsen.

Lørdag har Røde Kors, Idrettsrådet og Den Norske Turforeningen planlagt vinterfest på Charlottenlund, med hoppaktiviteter, skiopplæring og aking.

- Det blir definitivt dårlig vær, og fra og med formiddagen blir det bare verre og verre. På ettermiddagen går han over på nordvest med snø i høyden og muligens regn og sludd i fjæra. Temperaturen vil ligge på rundt null grader, forteller Robertsen.

Mye snø og høy skredfare

Søndag er det ventet snø hele dagen, med et mellomspill natt til mandag.

- Langtidsprognosen går på mye av det samme, med nordlige værdrag og spredte nedbørsbyger. De som har etterlyst snø de siste månedene får det nå som de vil, sier Robertsen og legger til at de godt kan komme hjem til ham for å måke.

- Jeg tror det er mange som har vært fornøyd med ørkenvinteren vi har hatt så langt. Nå vil det imidlertid komme store mengder snø i fjellene, så randonee- og toppturfolket får boltre seg. Det er likevel viktig å huske på at med snøen følger også økende snøskredfare. Underlaget er veldig hardt, det er meldt store mengder snø og kraftig vind, forklarer meteorologen.