I morgen skal de utløse skred her – hvis været tillater det

Oldervik har vært isolert siden et snøskred gikk over fylkesvei 53 onsdag kveld. I morgen åpnes kanskje veien igjen.

SKRED OVER VEIEN: Snøskredet gikk over fylkesvei 53, like vest for bygda Oldervik. Kreditering: Norgeskart

nyheter

– Vi skal forsøke å utløse skredet i morgen tidlig, men det kommer helt an på været, sier pressevakt i Statens vegvesen region Nord, Lisa Sundstrøm.

Skredet skal utløses med en såkalt Daisybell-klokke fra et helikopter. Daisybell-klokken bruker en gassblanding av hydrogen og oksygen til å skape trykkeksplosjoner, som da skal utløse skred. Men for å gjøre dette må sikten være god nok til at helikopteret kan fly i området.

– Til nå har været vært det største problemet. Vi må ut og se hvordan forholdene i fjellet er før vi vet om vi får gjort dette i morgen, sier Sundstrøm.

Statens vegvesen har ikke vært i området siden fredag.

– Da var sikten veldig dårlig, og de turte ikke gå langt inn i redsel for et nytt skred. Det var fortsatt masser som hang i fjellet, og det er disse som skal sprenges vekk, sier pressevakten.

Skredet skal utløses over fylkesvei 53, som har vært stengt siden et snøskred gikk der onsdag kveld. Veien vil ikke åpnes igjen før den er ryddet etter den kontrollerte sprengingen.

119 husstander i Oldervik er uten strøm, og bygda er isolert til veien åpnes igjen. Troms Kraft Nett får ikke fikset strømnettet før veien åpnes igjen.