– Dette skal være en hyggelig litteraturopplevelse.

Det sier bibliotekar Silje Johannessen. Sammen med kollega Ellen Berg Larsen sitter hun onsdag ettermiddag på Tvibit. På bordet står snacks og i permene ligger utskrevne utdrag fra Tove Janssons Sommerboken.

Opplever sammen

De startet denne uken opp med høytlesning for ungdom. Her skal bibliotekarene lese høyt fra tekster, og gruppen skal sammen oppleve litteraturen.

– Det er opplevelsen av litteraturen som står i sentrum, men den blir større når vi deler den, sier Berg Larsen.

«Shared reading», som det beskyttede begrepet heter, er biblioterapi, altså bruk av skjønnlitteratur som helsefremmende tiltak. Berg Larsen har selv skrevet en masteroppgave om feltet, ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Bibliotekarene presiserer likevel at eventuelle positive sideeffekter er en bonus – det er litteraturen og opplevelsen av det som er det viktige.

– Om man starter dette med mål om at det skal være et større helseformål med det, er man dømt til å mislykkes. Men det kan ligge mange sideeffekter for psykisk helse i «shared reading», sier Berg Larsen.

Vil ikke gi fasiten

Hvordan konseptet vil slå an i Tromsø, vet ikke bibliotekarene enda. Kveldens arrangement var det første i rekken, men det kommer til å bli fast innslag hver onsdag. Da iTromsø var innom, satt bibliotekarene foreløpig alene.

– Vi gir ikke opp om det ikke kommer noen til å begynne med, sier Berg Larsen.

De har trua på konseptet og metodikken, som blir den samme hver gang. Det skal leses noveller og dikt, og det skal ikke være noe «skoleopplegg», men mer en åpning inn mot teksten.

– Det er viktig å få fram at det ikke finnes noe fasitsvar i litteraturen. Det er opp til hver enkelt sin opplevelse, sier Johannessen.

Berg Larsen stemmer i:

– Hvis litteraturen kommer med fasitsvar, er det ikke god litteratur.