Johanna er raskeste kvinne noensinne til å nå Sydpolen. Nå gir hun ut bok om ekspedisjonene

CV-en til Johanna Davidsson er full av rekorder. Hun var historiens raskeste kvinne, raskeste svenske, og første svenske kvinne som gikk alene til Sydpolen.
nyheter

– Om det ga mersmak?

Johanna Davidsson (34) drar på det.

– Spør meg igjen om noen år! ler hun.

Hun sikter til det siste årets harde arbeid med boka om eventyrlysten som har tatt henne til Antarktis, Grønland, Svalbard, Hardangervidda og Finnmarksvidda. For to år siden slo hun verdensrekorden da hun gikk alene de 1.130 kilometerne fra iskanten til polpunktet, som raskeste kvinne noensinne. 38 dager, 23 timer og fem minutter tok det.

Bakgrunn: Johanna (32) skal dra på historisk ekspedisjon alene i isødet i to måneder

Har gitt mersmak

Ekspedisjonene har gitt mersmak for den spreke svensken. I vinter var hun i Antarktis igjen, denne gangen som guide for turister som flys inn. Hun håper å gjenta det neste år også.

Som barn gikk hun alltid gått mye på ski, og ville gjøre det enda mer. Derfor søkte Davidsson seg inn på en folkehøgskole i Nord-Sverige. Der lærte hun mer om polarområdene, som fascinerte henne veldig.

Den første store ekspedisjonen gjennomførte hun sammen med søsteren i 2014. De to kitet over Grønland, fra sør til nord.

– Det startet med at vi møtte noen som hadde gjort det. Da er det lettere å tenke at det faktisk er mulig, og at dette er noe jeg kan gjøre, sier Davidsson.

Les også: Johanna fra Tromsø slo verdensrekord da hun gikk til Sydpolen

Blir inspirert av tromsøværinger

Davidsson sitter ved kjøkkenbordet i kjellerleiligheten sin i Ersfjordbotn. Kajakkene ligger utenfor. Klatrefeltet er en gåtur hjemmefra, og fjellene ligger på rekke og rad. De fineste turene finner hun rett utenfor stuedøren.

Akkurat dette er grunnen til at hun, som opprinnelig er fra Sør-Sverige, valgte å flytte til Tromsø.

Nå har hun bodd her i fem år, og jobber som sykepleier på legevakta med en arbeidsgiver som er fleksibel når hun vil ut på ny ekspedisjon.

– Jeg har alltid elsket å være ute, men denne interessen for friluftsliv har kommet litt etter hvert, sier hun.

For henne er det en livsstil, og i Tromsø har hun møtt mange likesinnede som hun blir inspirert av.

– I Sør-Sverige tenker folk at jeg er gal som drar på slike turer. Her i Tromsø er det mer vanlig, ler Davidsson.

Gir ut bok

Nå har hun altså gitt ut bok om sine erfaringer. Den ble lagt ut for salg tidlig i april i Sverige, og i Norge slippes den med en markering på Friluftsbutikken førstkommende torsdag.

Boken har en rekke tips og triks de som vil gjennomføre egne ekspedisjoner, men er mer ment som en inspirasjonskilde enn en håndbok. Noe er hentet fra Davidssons dagboknotater fra turene, mens annet er mer generelle tips og erfaringer. Blant annet er en rekke idretts- og friluftsprofiler, som Cecilie Skog, Vegard Ulvang og Charlotte Kalla, intervjuet om temaer som trening og måloppnåelse.

– Den skal kunne gi generell turinspirasjon, sier Davidsson.

Har ikke sunket inn

Boka, som Davidsson har skrevet sammen med venninna og journalist Hanna Mi Jakobson, er gitt ut på eget forlag og trykket i et opplag på 5.000. For noen dager siden kom et lass med bøker til Tromsø og fylte opp hele den lille bilen hennes. Nå starter den store jobben med markedsføring, salg og distribusjon.

– Det er nesten så det ikke har sunket inn enda. Å få den i hånden …

Davidsson lar ordene henge i lufta.

– Jeg synes den ble veldig fin. Det er artig å få dele og inspirere andre. Dette er et minne for livet, sier hun.