Torsdag i forrige uke sa psykiater Magnus Hald opp sin stilling som klinikksjef ved psykisk helse- og rusklinikken ved UNN. En av hovedgrunnene til oppsigelsen er de såkalte pakkeforløpene som skal innføres i psykiatrien 1. september, hvor diagnostikk, behandling og behandlingslengde skal standardiseres.

– Det er to sider ved pakkeforløpene. På den ene siden kan det innebære en uhensiktsmessig strømlinjeforming av behandlingssystemet, hvor pasienter blir kasteballer mellom ulike pakker, selv om behovene og problemene deres er mer sammensatt enn som så. Det er det vi fra UNN har vært skeptiske til, sier Høifødt, og legger til at det var noe av bakgrunnen til at styret dro til Danmark for å høre om deres erfaringer.

Stor variasjon i tilbudene

Danmark innførte pakkeforløp i psykiatrien i 2012.

– Vi var på studietur der for to år siden for å snakke med våre kolleger om hvordan det fungerer der. Det var en av erfaringene de gjorde seg: Nettopp det at pakkene ikke passer pasientene, og de blir flyttet fram og tilbake mellom ulike behandlingstilbud uten at det ble helhetlig og sammenhengende.

Høifødt er imidlertid klar på at modellen likevel kan være nyttig.

– Å få klart definerte behandlingsløp kan bidra til at det blir tydeligere for pasientene hva de kan forvente fra tjenestene, og hva de faktisk har krav på. I dag er det nok kanskje for stor variasjon i tilbudene som gis, sier hun, og fortsetter:

– I Danmark er meningene delte. Noen er fremdeles veldig kritiske til ordningen, mens andre mener de har fått mye positivt ut av det.

Må være fleksibelt

Høifødt frykter at dersom systemet blir for lite fleksibelt, og ikke gir rom for individuell tilpassing av behandling og behandlingslengde, vil ulempene være større enn fordelene. Norsk psykiatrisk forening har avgitt omfattende høringsuttalelser til innholdet i pakkene.

At de ulike pakkeforløpene fremdeles ikke er klare, til tross for at ordningen innføres til høsten, anser Høifødt som svært problematisk.

– Vi har lang erfaring med innføring av retningslinjer for behandling, og det vi vet er at det tar lang tid og forutsetter aktivt arbeid for å implementere. Hvis vi skal klare å jobbe inn noe av den positive siden ved den nye ordningen, er ikke det noe som er gjort over natten. Vi trenger tid til å sette oss inn i dette, slår hun fast.