Flere av russebilene til Tromsø-russen kjører rundt i byen med en tilhenger med aggregat bakpå. Nå reagerer russen på det de mener er flere pålegg fra politiet om å fjerne aggregatene.

– Veldig mange biler i Tromsø har fått advarsel fra politiet. Det dreier seg om at vi ikke får kjøre med henger med aggregatet på. Politiet har begrunnet det med fare for kullosforgiftning og brannfare, sier Ingeborg Jensen, som er russ ved Tromsdalen videregående skole.

SE BILDESERIE FRA RUSSEDÅPEN!

Har tenkt på fare

Hun anslår at omtrent 10 biler har fått samme beskjed fra politiet, i løpet av natt til 1. mai, eller senere samme dag.

– Vi har kjøpt hengere og festet aggregatene på denne måten for å unngå brann. Tidligere russ har gjort det samme, og vi har ikke hørt om at det har vært problemer med dette før, sier Jensen.

Pålegget fra politiet skal, ifølge Jenssen, være at de ikke får ha påskrudd aggregat mens bilen er i bevegelse. Mens de står parkert, skal det være greit.

– Det er jo aggregatet som ordner strøm til lys og musikk, så uten det blir det jo ganske mørkt og stille i bilen, påpeker Jensen.

LES OM ÅRETS RUSSEDÅP: – Det er jo ikke lenge siden jeg samlet på russekort selv

– Kan ikke se at det stemmer

Når iTromsø kontakter politiet om saken, kjenner de ikke til dette pålegget.

– Vi har prøvd å undersøke det, men klarer ikke se at det stemmer, sier patruljeavsnittsleder Yngve Widding.

– Når man først har behov for å ha med aggregat, ser vi jo at det er lite lurt å ha det inni kjøretøyet, med tanke på velt eller kullosforgiftning. Henger er noe av det bedre, sier Widding.

Russebil: Ingeborg Jensen, som er russ ved Tromsdalen videregående skole, reagerer på et pålegg hun mener russen har fått fra politiet. Her sammen med venninnene på russebilen. Foto: Privat

Politiet har, ifølge Widding, ikke loggført slike pålegg i sine journaler. Han mistenker at det hele kan være en misforståelse.

– Vi har fått en del meldinger om støy fra russen, og det kan være at noen har fått beskjed om at hvis det blir for mye bråk, kan vi beslaglegge musikkanlegget. Det kan være det er der misforståelsen oppstår.

For abonnenter: Her er våre beste bilder fra tidligere russefeiringer

Ifølge Jensen kan hun vanskelig se at de kan ha misforstått beskjeden de fikk fra politiet.

– Vi og et par andre russebiler fikk en advarsel av politiet. Da vår sjåfør, Even, ble stoppet, fikk han beskjed om at bilens registreringsnummer var skrevet ned og at neste gang de stoppet oss dersom vi hadde aggregatet på, ville sjåføren få bot, forteller hun.

Russen på de ulike bilene har, ifølge Jensen, snakket sammen om å møtes ved flyplassen i ettermiddag, for å demonstrere mot det pålegget de mener å ha fått.

– Vi vil vise fram bilene, og vise at det ikke er noe farlig med dette, sier Jensen.