I møter i april i år, ga styrene i både Norut og NORCE klarsignal for samtaler og forhandling om mulig fusjon. Fusjonssamtalene vil trolig være klare før sommeren, heter det i en pressemelding fra Norut.

Norut er Nord-Norges største anvendte forsknings- og innovasjonskonsern, med 100 ansatte som har spisskompetanse på Arktis. UiT er majoritetseier.

– Styrets ambisjon er å styrke Norut innenfor de fagområdene der instituttet allerede har en sterk posisjon: jordobservasjon, IKT og samfunnsfaglige tema med et tydelig fokus på nord og Arktis, sier styreleder i Norut, Morten Hald, i pressemeldingen.

Vil ha større enheter

Norske myndigheter og Norges forskningsråd har på sin side gitt veldig tydelige signaler om at de ønsker større enheter i forskningssektoren. Det pågår allerede prosesser med virksomhetsoverdragelse og integrasjon i Norce av de fem selskapene Uni Research, Christian Michelsen Research (CMR), International Research Institute of Stavanger (IRIS), Agderforskning og Teknova.

– Vi fortsetter som planlagt med de igangsatte prosessene for å bli et samlet NORCE, og ser samtidig fram til spennende og givende samtaler med Norut, sier styreleder Hans Olav Lindal i NORCE.

Styrke samhandling

Noruts styreleder mener det nå er riktig å få avklart på hvilke vilkår Norut kan inngå i et større selskap for å sikre strategisk slagkraft, kvalitet og konkurranseevne. Dersom samtalene mellom Norut og NORCE fører frem, vil man jobbe for en virksomhetsoverdragelse i løpet av 2018.

Noruts styreleder Morten Hald anser videre at dersom UiT Norges arktiske universitet kommer inn som en fjerde stor eier i NORCE, så vil det være positivt for å bygge en sterk nasjonal instituttsektor og styrke samhandlingen mellom de fire universitetene som er involvert. NORCE eies blant annet i dag av de tre universitetene i Bergen, Stavanger og Agder, gjennom Stiftelsen Universitetsforskning Bergen, Stavanger Research Holding AS og Agder Research Holding AS.

– Jeg tror nasjonal instituttsektor vil komme styrket ut ved at det blir færre, men større forskningsinstitutter. Det vil fremme internasjonal slagkraft og jeg tror også at forskning på og i nord vil få et mer solid fundament. Samtidig vil jeg understreke at styret kun har gjort et vedtak om å starte forhandlinger, sier Hald.