Ruspoliklinikkens nettjeneste spillsnakk.no ble lansert i august 2017. Der ligger en test som lar deg sjekke om du er avhengig av enten dataspill eller pengespill, men du kan også chatte med helsepersonell.

Ifølge enhetsleder ved Ruspoliklinikken, Jorunn Lorentsen, er det mange som er innom og tar testen, men få som bruker chatten.

I utgangspunktet var chatten kun åpen på dagtid, men i midten av april endret Lorentsen det slik at en behandler holder chatten åpen to kvelder i uka.

Døgnåpen chat

Tobias Jørgensen er en såkalt erfaringskonsulent, altså en som har kjent spillavhengighet på kroppen og som kan bidra med innspill i prosjektgruppa.

Han har tatt til orde for at chatten er viktig, men har forståelse for at det er mange hensyn som skal ivaretas, blant annet personvern, anonymitet og lagring av sensitiv informasjon.

– Jeg tipper at grunnen til at chatten er lite brukt handler om klokkeslett. Folk vil ha hjelp når de får behov for det, og det er ikke nødvendigvis mellom 8 og 16, sier han.

– Når bør chatten være åpen, synes du?

– En helt perfekt løsning ville vært om chatten kunne vært åpen døgnet rundt. Folk ønsker hjelp der og da, og hvis man ikke får hjelp umiddelbart, så vil man bare skyve problemet foran seg, mener Jørgensen.

Spilte selv for mye

Jørgensen vet hva han prater om: I 2014 droppa han ut av psykologistudiet og dataspillingen tok overhånd.

Han spilte «World of Warcraft» og «Counter-Strike», spill som fortsatt er populære i dag, i tillegg til «Overwatch», «League of Legends» og «Fortnite». Han begynte å spille da han var liten, men spilladferden ble ikke veldig problematisk før tidlig i 20-årene. Han søkte etter hjelp på nettet, men fant ingenting.

– Jeg visste ikke hvor jeg skulle henvende meg. Heldigvis er mora mi psykolog så hun hjalp meg til fastlegen min som henviste meg videre til Ruspoliklinikken. Jeg var kun i behandling en måneds tid, men jeg var jo på det tidspunktet veldig motivert for å få hjelp. Det er vanskelig å få hjelp hvis man ikke selv ønsker det, sier han.

– I dag spiller alle

Da Jørgensen begynte å spille var han blant en minoritet, men i dag er bildet et helt annet:

– Absolutt alle under 18 år spiller i dag, enten på mobil, PC eller andre steder, men å spille er ikke et problem i seg selv. Jeg spiller fortsatt dataspill i dag, men man må klare å kontrollere tidsbruken, sier han.

– Når er det for mye?

– Hvis du bruker mer tid på spill enn du bruker på skole eller jobb, så bruker du for mye tid på det, mener han.

RUSPOLIKLINIKKEN: Behandler Maja Branovacki (t.v.) og enhetsleder Jorunn Lorentsen ved Ruspoliklinikken er delvis fornøyd med spillsnakk.no etter et drøyt halvår i drift. – Mange tar spillavhengighetstesten, men få bruker chatten, sier Lorentsen. FOTO: FRANK LANDE