Anmeldelse av russetoget:

«De er gode til å hoppe og peke i lufta da. Det skal de ha.»

Å se på årets russetog kan oppsummeres slik: Det er 15 minutter jeg aldri får igjen av nasjonaldagen.

SLAPT: Årets russetog imponerte ikke.   Foto: Daniel Lilleeng

2

nyheter

Da det første russetoget gikk av stabelen i Norge 1905, var det neppe noen som kunne forutse hva det en gang skulle bli. Og det er kanskje like greit, for slappere oppvisning enn det man fikk se i sentrum i ettermiddag tror jeg man skal lete lenge etter. Eller, det er forresten en sannhet med modifikasjoner: De både hoppet og sang og pekte i været. Men det var også det eneste Tromsø-russen 2018 fikk til.

LES ALT OM ÅRETS 17. MAI FEIRING I TROMSØ HER!

Skulle nesten tro de hadde øvd

Det hele startet med at æresrussen i år, Bydrift, kjørte først i toget med en gedigen plog. Ganske festlig egentlig. Og de tutet høyt. Gøy. Deretter blir det bare stusslig. Av et titalls russebiler er det «The Tribe» som leder an, og med dundrende musikk ut fra et vilt anlegg danses og hoppes det. Man kan skimte en plakat der det står noe om at nå begynner den tida av året hvor ingen vet hva de skal ha på seg. Hehe.

Også hopper de, og danser, og vifter med noen flagg og peker i lufta. Det er de til gjengjeld djevelsk gode på da, det skal de ha. Skulle nesten tro de hadde øvd.

Se bildene fra russetoget her (for abonnenter)

Fem stusslige plakater

Med unntak av nevnte plakat, teller jeg kun fire andre i årets tog. Tre av dem handler om at man kan få elske den man vil, og rundt plakatene viftes det infernalsk med pride-flagget.

Den siste bæres av en jente med gul parykk og påskriften lyder som følger: «A-typiske fremkomstmidler» med en MDG-logo i hjørnet. Hun ruller fram og tilbake på rullesko. Festlig. Nå tar det av dere.

Det får bare være at jeg nå kan høres ut som kvinne 65, som synes musikken er støyete, og som knapt husker sin egen russetid: Det må da vel kunne være mulig å lage det litt mer festlig enn dette? Jeg skjønner at festing og døgning og alkohol har gjort sitt til at man er sliten, men det er kanskje verdens minst spennende opplevelse å se på en gjeng i møkkete bukser danse i utakt mens de blåser i fløyter og blåser såpebobler.

Nesten terningkast en

Altså sakene ligger jo «linet» opp for dere: Hva med litt rolig harselering av styret i Helse Nord? Eller hva med å fyre oppunder debatten om bompenger? Dere kan jo denge løs på politikerne som har bestemt sammenslåingen? Eller så er dere vel sinte for at man må betale parkeringsavgift? Eller harselere med lokalmedia? Og hvis alt annet svikter – man kunne kanskje ha hyllet TIL og Valakari? Det ville i alle fall fått tilskuerne til å trekke på smilebåndene.

Men det valgte ikke Tromsø-russen 2018, og føyer seg inn i rekken som nok et stusslig russetog, som ville fått selv den mest uforberedte, mest manusfattige og mest talentløse ungdomsskolerevyen til å fremstå som banebrytende satire og humor. Dette var 15 minutter av nasjonaldagen man aldri får igjen.

Terningkast to. Og det er utelukkende for at musikken og hoppingen lager litt liv. Men bare litt.