Bare ett fylke har lavere arbeidsledighet enn Troms

Ved utgangen av mai er arbeidsledigheten i Troms på 1,5 prosent – en nedgang på 18 prosent fra samme periode i fjor.

OPTIMISME: Fylkesdirektør i Nav Troms, Grete Kristoffersen, sier mange ledige stillinger lyses ut. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

NAV presenterte fredag nye ledighetstall. Ledigheten på 1,5 prosent i Troms er den nest laveste, kun slått av Sogn og Fjordane med en ledighet på kun 1,3 prosent.

Det er 1.335 helt ledige i Troms, noe som er en nedgang på 298 personer sammenlignet med samme tid i fjor.

– Vi er selvfølgelig glad for at vi over tid har hatt lav ledighet i fylket. Det er høy aktivitet i arbeidsmarkedet, men mangelen på kvalifisert arbeidskraft begynner å bli en utfordring i mange bransjer. Vi ser at ledigheten går ned for stort sett alle yrkesgrupper, sier fylkesdirektør Grete Kristoffersen i NAV Troms i en pressemelding.  

1,3 i Tromsø

Troms deler andreplassen som fylket med lavest ledighet i landet sammen med Oppland. Fylkets to mest folkerike kommuner, Tromsø og Harstad, har en ledighet på henholdsvis 1,3 og 1,8 prosent. For Tromsø er dette en nedgang på 30 prosent fra samme tid i fjor.

– Men det bekymrer oss at 45 prosent av alle ledige i fylket er langtidsledige. Det vil si at de har vært ledige i mer enn ett halvt år, sier Grete Kristoffersen.

Flere ledige jobber

Samtidig er det en økning i antall ledige stillinger i fylket. De 1.650 ledige stillingene som er registrert i Troms er en økning på 28 prosent fra samme tid i fjor. 72 prosent av de ledige stillingene er i Tromsø, og flest er innen helse, pleie og omsorg. Det er også en rekke ledige stillinger innen undervisning, serviceyrker og bygg og anlegg.

Arbeidsledigheten i fylket er nå lavest i Bardu og Storfjord (0,9 %), Tranøy (1,0 %) og Karlsøy (1,2 %). Høyest ledighet er det i Berg (4,4 %), Kvænangen (3,2 %) og Kåfjord (2,8 %).

I våre nabofylker har Finnmark en ledighet på 2,7 prosent, og Nordland har en ledighet på 1,7 prosent.