Mandag formiddag fortsetter det dårlig været, og det er overskyet og regnvær i Tromsø sentrum. På Stortorget står to gartnere og forsøker å selge blomster og planter til forbipasserende, men dét er visst ikke like enkelt som det pleier å være.

– Kjøper folk færre planter når det er så dårlig vær?

– Ja, det kan du trygt si, svarer Asbjørn Gressmyr fra Holm gartneri i Ulsfjorden.

– Men nå er det på det verste, og da kan det vel bare bli bedre.

– FOR DÅRLIG: – Jeg synes det er altfor dårlig, men det finnes et ordtak som sier at hvis det ikke blir varmt i mai, så blir det godvær senere. Vi får håpe på det, sier Ola Solberg fra Vesterålen, som er i Tromsø for å feire at søstera blir 93 år.

– Jeg er optimistisk

Hver morgen kjører Gressmyr inn fra Ulsfjorden for å selge planter på torget. Det samme gjør Eva Skulgam som kommer kjørende med planter fra Skulgam økologiske gartneri på Ringvassøya

– Jeg er optimistisk anlagt og regner med at det blir bedre, sier hun.

– Krangler dere om de få kundene som vil ha blomster?

– Ja, vi er bitre konkurrenter, og nå må vi bare kare til oss det som er, spøker Skulgam.

TURISTER: Irske Daire og Niamh er vant til regnvær og lave temperaturer, men hadde håpet å få se midnattssola mens de var i Tromsø. De kom på fredag og reiser hjem igjen tirsdag, så dét ønsket blir nok ikke innfridd.

Får ikke sett midnattssola

Inne på Tourist Shop i Storgata står Niamh og Daire fra Irland. De har vært i Oslo først, men har tilbrakt helga i Tromsø før de reiser hjem igjen tirsdag.

– Vi hadde forventa lavere temperaturer her, men er skuffa over at det er så overskyet. Håpet var å få se midnattssola, forteller Daire.

Niamh understreker likevel at været her er omtrent det samme som det er i Irland.

– Vi er vant til mye regn. Men utelivet er bedre i Tromsø enn i Oslo. Her minner det mer om publivet vi har i Irland, sier Niamh.

Kaldt å sitte ute

Lenger sør i byen, utenfor Nerstranda, sitter Nicusor fra Romania. Han sitter gjerne på samme sted i fem timer i strekk hver dag, og sier det blir kaldt og surt i gråværet.

SURT OG KALDT: Nicusor fra Romania sitter i opptil fem timer utenfor Nerstranda hver dag, og synes det er ekstra kaldt for tiden. – Men jeg har fått klær fra Kirkens Bymisjon, sier han.

– Jeg sitter her hele dagen, så det blir kaldt. Om natta sover jeg i en bil, sammen med flere andre, og det er også veldig kaldt for tida. Men jeg har fått noe klær av Kirkens Bymisjon, forteller han.

Hvor værsyk er du nå? Veldig. Litt. Ikke i det hele tatt! Herregud, kor dokker syt! Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Hvor værsyk er du nå? Veldig. 100% Litt. 0% Ikke i det hele tatt! Herregud, kor dokker syt! 0% Du har allerede stemt 1 stemmer

SNUR SNART: – Det er aldri godt vær i hele landet samtidig. Hvis det er godt sørpå så er det dårlig her, men snart snur det nok, sier Harald Brox. Her er han på handletur på Nerstranda med barnebarna Sindre (9 år, til venstre) og Joakim Brox (11).

– Vet hvor vi bor

Inne på Nerstranda går Harald Brox rundt blant butikkene med barnebarna Joakim (11) og Sindre Brox (9).

– Det er jo litt trasig og kaldt, og vi vet hvor vi bor, men nå synes jeg vi fortjener litt godvær, sier Harald Brox.

Joakim spiller fotball som vanlig, og tenker ikke så veldig mye på været.

– Jeg driver med taekwondo, og vi trener uansett inne så det gjør ikke så mye for meg, sier Sindre.

BIKKJEVÆR: Om vi tobeinte kvier oss for å gå utendørs, gjelder det ikke for hundebarnehagen på Kvaløysletta. Med litt regntøy på hundene så blir det tur hver eneste dag.

Blir ikke sommervarme helt enda

Sommertemperaturene lar imidlertid vente på seg ennå litt til.

– Nedbør, lav temperatur, nordvest og grått - sånn kort oppsummert, er beskjeden fra meteorologikonsulent Rune Skoglund ved Vervarslinga i Nord-Norge.

– Det gjelder hele uka, men det vil lysne litt mer etter hvert. Det ser ut som om det blir litt stigning i temperaturen når fredagen kommer.

– Hva legger du i stigning?

– Vel, det blir ikke sommer ennå. Men vi slipper sludd og snø i høyden, sier Skoglund.

På dagtid vil temperaturene ligge på fire-seks grader, mens det på nattestid kan krype ned mot null - og mot minusgrader enkelte steder i fylket.

– Det blir jo sommer til slutt, man må ikke gi opp ennå. Det er ikke unormalt med vær som dette i slutten av mai og begynnelsen av juni, beroliger Skoglund.