Røde Kors reddet mannen ned fra fjellet i Tromsdalen:

Mann i 40-årene måtte reddes ned fra fjell: – Han opplevde en total "whiteout"

Politiet ble varslet om at mannen hadde gått seg fast på Sollidalsaksla rett over klokka 01.00 natt til torsdag.

Bak skydekket: Sollidalsaksla/Itnavarri, som måler 799 moh, ligger bak skydekket til høyre i bildet over Solligården. Slik ser det ut i den retningen torsdag morgen.   Foto: Rikke Lange

nyheter

Mannen i 40-årene, som skal være fra Tromsø, kontaktet en venn i Røde Kors om at han hadde problemer, som igjen fikk varslet politiet.

– Han forklarte at han opplevde en total "whiteout" hvor alt rundt han var hvitt og han hadde mistet himmelretning og retningssans, sier operasjonsleder Kåre Munkvold hos politiet.

Røde Kors rykket ut

Mannen turte ikke gå videre, og selv om skydekket lettet litt i en periode var han for usikker til at han turte å bevege seg ned selv.

Politiet og Røde Kors hadde posisjonen hans, ba han bli der han var mens to stykker fra Røde Kors tok seg opp til mannen.


Kreditering: Norgeskart

 

Politiet fikk beskjed klokka 04.50 at mannen var trygt nede fra fjellet.

– De fikk han ned og inn i en varm bil hvor de hadde med seg litt ekstra varme klær til ham. Han var kald, men ikke i en slik forfatning at han trengte helsesjekk, sier Munkvold til iTromsø.

– Må være forberedt på vinterlig forhold i fjellet

Mannen var på tur i området nordvest på Sollidalsaksla/Itnavarri, hvis topp ligger på 799 moh. Startstedet for turen er tradisjonelt sett den røde fjøsen på Solligården.

Det kraftige snøværet skal ha kommet svært overraskende på mannen, som ikke hadde med seg klær eller utstyr rusta til skikkelig vintervær.

– Slik det er nå med de temperaturene vi opplever, må folk bare ta med seg luer, votter og varme klær når de legger ut på fjellturer. Det endrer seg fort i høyden, og om man ikke møter full vinter så vil man i alle fall kunne møte ganske så vinterlige forhold, anmoder operasjonslederen.