Det er noe av tanken bak minifestivalen «Tørrfisksommer i Nord» som skal arrangeres i Tromsø og store deler av landsdelen i neste uke, 18. til 24. juni.

– Det er en bra tid på året for å feire tørrfisken. Nå er man i ferd med å ta den ned fra fiskehjellene, og det er god tilgang på tørrfisk, sier Liv Margrethe Hansen, markedssjef hos Halvors Fisk

Deltakere fra hele landsdelen

Strandtorget i Tromsø kommer til å være episentrum for minifestivalen, men dersom arrangørene klarer å få alt til å klaffe, så vil et veldig stort omland delta.

– Vi har restauranter i hele Nord-Norge som kommer til å ha tørrfisk på menyene sine i forbindelse med arrangementet, forteller Hansen.

Det er restauranter fra Båtsfjord i nord til Sandnessjøen i sør som vil servere sine gjester mat fra fiskehjellene.

NATURLIG: Det er bare i Nord-Norge – som her på Trondjord – som det er mulig å produsere tørrfisk.

50 restauranter er med

Det er Hansen som er primus motor for minifestivalen, men med på laget har hun fått en rekke andre tungvektere. Sjømatrådet og Råfisklaget er med, samt en dunge med påmeldte restauranter.

– Vi er per i dag cirka 50 spisesteder som skal delta med egne tørrfiskretter, og forhåpentlig vil det bli flere, sier Hansen.

En av restaurantene som skal servere tørrfisk i forbindelse med festivalen, er Skarven. Ikke så uventet, kanskje – all den tid de har hatt delikatessen på spisekartet helt siden 1994.

– Vi serverer grillet tørrfisk, vi har en rett som kalles «mantecato», og vi har suppe laget av tørrfisk på menyen, forteller Gunnar Andersen, deleier i Skarven.

Vil ha flere tørrfiskvenner

BASISRÅVARE: Nordnorsk tørrfisk er en viktig del av de italienske kjøkkenet – og er å finne overalt. Som her – i den vesle italienske byen Badalucca, der man hvert år arrangerer en tørrfiskfestival.

Han håper at en «minifestival» med tørrfisken i sentrum vil få flere til å få opp øynene for delikatessen.

– Det er faktisk slik at det finnes folk i Tromsø som ikke har smakt tørrfisk, sier han.

I løpet av årene siden starten har Skarven jobbet bevisst med å få flere til å spise tørrfisk. De har holdt kurs for kokker, både egne og tilreisende, og de har deltatt på reiser for å lære mer.

I Italia – der tørrfisken regnes som basisråvare på de fleste kjøkken – har man egne skoler for fiske- og tørrfiskkokker. Dessuten har man festivaler som feirer delikatessen over hele landet.

Unik for Nord-Norge

– Derfor er det bare på sin plass at man har en festival i Tromsø, det er det eneste stedet i verden der man kan lage tørrfisk, sier Andersen.

Det samme mener Liv Margrethe Hansen.

– Det er bare her oppe vi kan lage tørrfisk naturlig. Det er kombinasjonen av natur, værforhold og råvarer som gjør tørrfisken så unik, sier hun.

Mange sider

– Tørrfisk er mye mer enn en råvare. Det er kultur, det er historie – og det er til store deler grunnen til at det bor folk her oppe, sier Hansen.

Hun håper derfor at flere skal få opp øynene for alle aspektene med tørrfisken – både de økonomiske og de kulinariske.

– Vi tror det er kjempepotensial for tørrfisk i Nord-Norge. Vi håper at "Tørrfisksommer i Nord" skal bli en årlig tilbakekommende happening, sier hun.