– Vi blir aldri helt kvitt den, men vi kan bestemme selv hvor vi vil ha den.

Det sier miljø- og klimarådgiver Bo Eide i Tromsø kommune mens han ivrig veiver med en stikkspade i den ene hånden, og en nylig avlivet tromsøpalme i den andre.

De ansatte ved Faktultet for Biovitenskap, fiskeri og økonomi var fredag samlet til sommerfest. Ikke med grillmat og avslutningstaler, som på en normal arbeidsplass, men i stedet var de ansatte sendt til fjæra i Telegrafbukta for å lære å avlive tromsøpalmen, med Eide fra kommunen som kursholder.

Nå skal tromsøpalmen til livs. De fakultetsansatte følger ivrig med, mens Bo Eide forklarer og instruerer.

– Tromsøpalmen kom med kvenene

Det er forsker ved UiT – Norges Arktiske Universitet, Dr. Dilli Prasad Rijal fra Nepal, som kan presentere den nye og banebrytende teorien, om plantens opprinnelse. Det vil si: planten hadde sitt egentlige opphav fra Iran.

– Planten er opprinnelig en persisk medisinplante, som skulle virke mot det meste. Hodepine, dårlig mage og feber, et universalmiddel, kan Rijal fortelle.

Han er forsker, og har nettopp skrevet doktorgrad om den tradisjonsrike planten. Teorien om at planten ble introdusert via russiske pomorhandlere, stemmer ikke, ifølge ham:

– Opprinnelig ble planten hentet fra Persia med engelskmenn. Den store planten ble introdusert som prydvekst i hagene til overklassen i England. På et eller annet vis, har den kommet derfra og helt til Finland. Da kvenene kom til Alta og startet med gruvedrift på 1800-tallet, så må planten ha blitt med ferden, forklarer Rijal.

Slik fjerner du planten

Bo Eide er klar på at den eneste måten å bli kvitt planten på, er fysisk å fjerne den med en spade, og ta livet av planten.

– Glem alt om salt, bensin og ugressmidler. Det virker svært dårlig. Kun fysisk håndmakt med spade, eller beitende sau kan holde kontroll på planten, og man kan fjerne den helt fra et område om man ønsker det.

Ifølge Eide så holder det å bruke en stikkspade, grave enkelt rundt planten slik at du er sikker på at hele rota kommer med, og etterpå forsikrer du deg om at du har avlivet rota. Gjerne med et velrettet stikk på langs av rota, slik at den deler seg fullstendig.

Fra teori til praksis

De ansatte ved fakultetet følger i samlet flokk, utstyrt med spader, hansker og bøtter, på gangveien som leder nordover langs fjæra ved Telegrafbukta.

I en liten lysning mot bebyggelsen på øversida av gangveien, får miljøkonsulent Bo Eide plutselig øye på et felt med tromsøpalmer, klare for den praktiske øvelsen.

Etter en kjapp eiendomsavklaring mellom kommunen og en nabo, går gruppen aktivt i gang med spader og høylytt prat. Sommerfesten for de ansatte ved Faktultet for Biovitenskap, fiskeri og økonomi er i gang.