Fylkessammenslåingen:

Regjeringen advarer Finnmark. Troms kan doble sin innflytelse.

Kommunalministeren kan frata Finnmark makt, etter noe fylkesordføreren tolker som en trussel.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

nyheter

Finnmark har foreløpig valgt å ikke utnevne medlemmer til fellesnemdanemnda som skal samordne og forberede sammenslåingen med Troms. Det får kommunalminister Monica Mæland til å reagere i et brev til fylkeskommunen, som NRK omtalte mandag.

I brevet skriver statsråden blant annet: «Dersom Finnmark fylkesting i møtet 20.-21. juni unnlater å velge medlemmer til fellesnemda, vil departementet måtte sørge for at en beslutningsdyktig fellesnemd kan følge opp Storingets vedtak. Dette vil innebære en endring i forskriften, slik at antallet medlemmer fra Troms og Finnmark speiler innbyggertallet.»

Hvis kommunalministeren følger opp sin advarsel, kan Troms ende opp med dobbelt så mange medlemmer som Finnmark. Den nåværende fordelingen er 19 representanter fra Troms, og 17 fra Finnmark.

Finnmarks fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) er ikke overrasket over ordlyden fra kommunalministeren.

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix


– Men det er en underlig måte å gå frem på, å komme med slike trusler. Det er veldig unorsk. Jeg hadde heller forventet at hun inviterte partene til en samtale om saken, sier hun til NRK.

Aps gruppeleder i Finnmark har tidligere hintet om at fylkestinget ikke vil gjennomføre valg til fellesnemda med Troms, ifølge NRK. Nå har kommunalminister Mæland sendt ut innkalling til første møte i fellesnemnda 22. juni.