Natt til søndag 15. november 2015 voldtok kunstneren fra Tromsø en kvinne i en leilighet i Oslo. Kvinnen sov og var ute av stand til å motsette seg handlingen på grunn av beruselse.

Mannen som er i 40-årene, og bosatt på Østlandet, ble dømt for voldtekten i Oslo tingrett 21. juni 2017. Straffen ble satt til fire års fengsel, samt at han må betale erstatning på 150.000 kroner til kvinnen.

Mannen anket dommen til Borgarting lagmannsrett, og 13. april i år kom dommen der han også her ble dømt.

Lagmannsretten reduserte derimot mannens straff, som ble tre år og seks måneder. Erstatningssummen forble den samme.

Flyttet til sengen

Mannen anket deretter til Høyesterett. Tirsdag kom avgjørelsen fra Høyesteretts ankeutvalg, der de avviste anken til kunstneren.

I dommen fra Borgarting kommer det fram at mannen traff kvinnen på et utested i Oslo sammen med en felles mannlig bekjent av dem begge. Rundt klokken fire på natten dro de tre til en leilighet i Oslo, og her skal kvinnen ha sovnet på sofaen.

Kvinnen har forklart at hun har en erindring om at hun ble båret av en person, men mannen nekter for at han har gjort dette. I dommen heter det at det ikke er avgjørende om hun ble båret eller ikke, men at hun «ble flyttet over i sengen mens hun var mer eller mindre bevisstløs og ikke kunne gjøre motstand».

Hun skal deretter ha våknet av at han voldtok henne. Dagen etter dro hun på overgrepsmottaket i Oslo og politiet ble varslet om saken.

2,2 i promille

I tingretten forklarte kunstneren at de to hadde hatt samleie, men at det var frivillig fra begges side. Hun skal derimot ifølge ham brått ha avbrutt samleiet og forlatt leiligheten på morgenkvisten.

En sakkyndig har med bakgrunn i forklaringen av hva hun har drukket, anslått at kvinnen hadde 2,2 i promille klokken tre den aktuelle natten.

Lagmannsretten fant mannen skyldig etter tiltalen, og legger til grunn at kvinnen var så pass beruset at hun ikke fikk med seg alt som skjedde.

Straffen ble derimot noe redusert i lagmannsretten grunnet den lange tiden det har gått fra anmeldelse til dom.