Hvalkadaver råtner rett utenfor husene: – Vi frykter at den skal gå i oppløsning

Både fastboende og hytteeiere på Vannavalen på Vannøya har kontaktet kommunen og Kystvakten for å få fjernet den døde hvalen.

LIGGER I FJÆRA: Ifølge fisker Robin Bottolfsen rekte den døde hvalen i land på Vannavalen torsdag. Nå ligger det man tror er en spermhval og råtner i fjæra  Foto: Robin Bottolfsen

nyheter

For to dager siden drev kadaveret av det som trolig er en spermasetthval i land like ved Vannavalen, som ligger sørøst på Vannøya. Like ved ligger det flere hus og hytter.

– Både Kystvakta og politiet er varslet, og jeg har forstått det sånn at Kystvakten har lovet å hente den. Men ingenting har skjedd ennå, sier Valter Gudmund Gabrielsen, og opplyser at hvalen er rundt ti meter lang.

NÆR BEBYGGELSE: Hvalen ligger nærme både hytter og hus i området.  Foto: Robin Bottolfsen

Les også: Fant illeluktende mysterie i fjæra

Kystvakten gikk rett forbi

Gabrielsen har hytte like i området, og sier til iTromsø at flere av hytteeierne reagerer på at den døde hvalen har blitt liggende i flere dager.

– Den ligger bare der og råtner. Det er ganske ekkelt, og vi frykter at den skal gå i oppløsning, sier Gabrielsen.

Fiskeren Robin Bottolfsen, som bor i Vannavalen, mener det er på høy tid at kadaveret fjernes.

– Jeg varslet kommunen da jeg oppdaget hvalen på torsdag, men den ligger nå fortsatt her. Det er ikke noe vi vil ha liggende i fjæresteinene like utenfor husene. Senest i går var det et skip fra Kystvakten like utenfor her, men det gikk bare rett forbi, sier han.

Debatt: Et hav i ubalanse

– Jobber med saken

Det er Karlsøy kommune som har ansvaret for å fjerne hvalen. Kommunen har en avtale med Kystvakten, som bistår dersom det er mulighet for det.

– Vi har en dialog med kommunen om saken. Vi har en båt i området søndag, men det er vanskelig for oss å få tatt den døde hvalen da den ligger så langt inne på land. Kommunen skal se om det lar seg gjøre å dra det ut fra land og deretter ankre opp kadaveret med dregg lenger ut, slik at det blir lett for oss å få tak i, sier Øystein Flatval Larsen, vakthavende ved Kystvaktens operasjonsledelse på Sortland.

Les også: Hvaleventyret i Tromsø er over

Ifølge Larsen venter Kystvakten fremdeles på tilbakemelding fra kommunens planavdeling.

– Dersom det ikke lar seg gjøre, er alternativet å grave ned kadaveret, forklarer han.

May-Jorunn Corneliussen, avdelingsleder for plan- og regulering i Karlsøy kommune, opplyser til iTromsø at de nå jobber med å finne noen som kan få flyttet kadaveret.

– Vi håper at alt skal være ordnet til søndag, sier hun.