Klokken 12.00 holdt lensmann ved Midtre-Troms lensmannskontor, Andreas Nilsen, en pressekonferanse på politihuset i Tromsø.

Der ga Nilsen en statusoppdatering om pågripelsen i Sjøvegan-drapet, etter at en mann i slutten av 30-årene i forrige uke ble pågrepet og siktet i saken.

Erkjenner ikke straffskyld

Her kom det frem at siktede har vært avhørt flere ganger etter at han ble pågrepet.

- Vedkommende er avhørt fire ganger. Han har forklart seg forholdsvis detaljert, men har ikke erkjent straffskyld, forklarte Nilsen under pressekonferansen.

Thomas Hansen er oppnevnt som forsvarer for siktede.

Lensmannen kunne fortelle at siktede var mindreårig asylsøker i Salangen da drapet fant sted i 1998. Han var på denne tiden tilknyttet Sjøvegan asylmottak.

- Siktede ble avhørt flere ganger på denne tiden, noe som i og for seg ikke er noe unormalt, da flere tusen mennesker ble sjekket i forbindelse med drapet, forklarte Nilsen.

- Ingen tvil

Han kunne fortelle at det var en DNA-profil som førte til gjennombrudd i saken.

- DNA-profilen er 100 prosent sikker. Det er ingen tvil om at DNAet er siktedes. Vi anser det dermed som en sikker identifisering, forklarte lensmannen.

Foreløpig kan han imidlertid ikke gå inn på hva som har ført til at politiet først nå har klart å sikre en DNA-profilering på mannen.

- Vi kommer tilbake til mer info om DNA-profileringen. Foerløpig kan vi ikke si noe om hvorfor det har tatt så lang tid å få en DNA-profil.

Høyt prioritert

Ifølge Andreas Nilsen har Sjøvegan-drapet høyeste prioritet hos politiet om dagen.

- Vi bruker ganske store ressurser på denne saken nå. Det er snakk om fem-seks personer som jobber tilnærmet på heltid med saken. I tillegg får vi bistand fra kripos og politiets cold case-gruppe.

Siden drapet i 1998 har siktede ifølge lensmannen oppholdt seg flere steder rundt om i Norge, før han etterhvert reiste utenlands. Ifølge Nilsen var politiet kjent med at siktede skulle ankomme Norge da han ble pågrepet på Gardermoen i forrige uke.

- Vi har kjent til det i en tid og drevet etterretning i den forbindelse. Siktede ankom Norge frivillig, så vår rolle ble først satt i verk da han ankom Gardermoen, forteller Nilsen.