Det var tirsdag at lederen i studentparlamentet ved UiT, Daniel Hansen Masvik, kom med dette utsagnet i en Facebook-post. Han påpeker at det som burde ha noe å si for opptak, er hvorvidt man er egnet til utdanningen man har søkt på.

Uenig med lederen

Maren Irene Gåre Bakkevoll er leder for Sosialdemokratene i studentparlamentet. Hun opplyser at partiet er svært uenig med studentparlamentlederens utsagn.

– Vi synes kvotering er et viktig tiltak, både for samfunnet generelt og for folks rett til å ta utdanning. Ikke fordi «svake grupper» eller minoriteter ikke er flinke nok, men fordi sosiale forskjeller gjør det vanskeligere for dem å søke seg inn på høyere utdanning, sier Bakkevoll.

Personlig overbevisning

– Det er viktig at vi får inn de beste studentene på universitetene og ikke kvoterer for å kvotere. Hvis man skal kvotere, synes jeg det burde være en direkte faglig grunn til det, sier Masvik og fortsetter:

– Hvis for eksempel antall menn i barnehageyrket er så lavt at barna mangler enn mannlig rollemodell, så vil det være aktuelt å kvotere inn flere menn.

Lederen understreker derimot at dette er hans personlige politiske overbevisning og at han blir å jobbe for kvotering hvis studentparlamentet vedtar det.

Bakkevoll på sin side er klar på at hun håper Masvik innrømmer at etnisitet er en utfordring.

– Vi har ikke tenkt til å stille mistillitsforslag. Jeg håper bare at han tar ansvar for uttalelsen og skjønner hvor tonedøv den er. Han burde vite at lik rett til utdanning og hudfarge dessverre henger sammen.

Videre påpeker hun at lederen av studentparlamentet burde være varsom med hva han publiserer, selv på sin private konto.

Tar selvkritikk

Masvik innrømmer at han innser at han kunne gjort en bedre vurdering når det gjaldt å publisere artikkelen.

Kvoteringene som UiT allerede praktiserer, ønsker ikke Masvik å kommentere.

– Jeg har ikke god nok kunnskap om hvorfor kvotene eksisterer til å si hvorvidt UiT har god nok grunn til å kvotere, sier han.