Politiet opplyste torsdag at de ber om forlenget varetektsfengsling for de to mennene i 40-årene som for to uker siden ble pågrepet og siktet for grov narkotikakriminalitet.

Fredag morgen ble det klart at de to nye fengslingsmøtene i Nord-Troms tingrett vil gjennomføres i løpet av dagen. Det første klokken 10.00 og det andre klokken 13.00. Det er satt av én time til hvert møte.

Klokken 10.00 skal retten ta stilling til spørsmålet om videre fengsling av advokaten som motsatte seg varetektsfengsling da han ble pågrepet for to uker siden. Den siktede mannen møtte ikke til fengslingsmøtet.

– Vi har bedt om fire nye uker i varetekt, to av dem i full isolasjon, opplyser politiadvokat Thomas Rye Holmboe.

Mannens forsvarer, advokat Bjørn Arild Langenes, ønsker ikke å kommentere saken.

Rekordbeslag

Tingretten har besluttet å lukke dørene i begge rettsmøtene, etter begjæring fra påtalemyndigheten. Dermed får ikke pressen eller øvrige tilhørere være til stede.

Holmboe bekrefter at de to mennene er siktet i forbindelse med amfetaminbeslaget som ble gjort på et hotellrom i Tromsø i oktober i fjor - ett av de største beslagene i Nord-Norge opp gjennom tidene.

Foto: FERDIGPAKKET: Slik var amfetaminet pakket da politiet tok beslag i det i oktober.

Narkotikaen var fordelt på 66 énkilospakker. Det er det største narkobeslaget som ble gjort i hele Norge i 2017, og er det største i Troms noensinne.

En serber ble pågrepet og siktet samme dag som politiet gjorde beslaget.

– Politiet vurderer saken som alvorlig, ikke minst sett i lys av mengden narkotika. Sakskomplekset omfatter innførsel og oppbevaring av narkotika utover enkeltbeslaget av 66 kg amfetamin, sier påtaleleder Einar Sparboe Lysnes.

Narkotikapartiet har en teknisk gateverdi på 33 millioner kroner dersom man legger til grunn en pris på 500 kroner per gram. Det tilsvarer rundt 250.000 brukerdoser.

Nekter straffskyld

Den andre mannen, som etter planen skal møte i retten klokken 13.00, samtykket til fengslingen for to uker siden for å gi politiet ro til å etterforske saken. Det er uvisst hvordan han stiller seg til videre fengsling.

Begge mennene nekter straffskyld.

FORSVARER: Mannens forsvarer, advokat Bjørn Arild Langenes, ønsker ikke å kommentere saken.

Påtaleansvarlig Einar Sparboe Lysnes begrunnet i går kravet om videre varetektsfengsling med at de frykter bevisforspillelse.

– Vi er av den oppfatningen at det vil skade etterforskningen om de ikke frihetsberøves. En løslatelse vil kunne føre til en bevisforspillelse, sa påtaleansvarlig Einar Sparboe Lysnes til VG.

Nordlys har tidligere skrevet at flere personer skal være pågrepet i saken, men politiet har så langt ikke kommentert opplysningene.