Kan bli sol og 24 grader

Til tross for langtidsvarsel med sol og 24 grader, heller meteorologkonsulent Rune Skoglund kaldt vann i blodet på solhungrige tromsøværinger.

SPRIKENDE PROGNOSER: Meteorologkonsulent Rune Skoglund på Vervarslinga for Nord-Norge har værprognoser som både viser nedbør og høytrykk over Kola. Foto: Tom Benjaminsen 

nyheter

Symbolene på neste ukes varsel på yr.no er ikke til å ta feil av; delvis skyet, sol og temperaturer på 20-tallet. Ettermiddag og kveld tirsdag 17. juli er varselet på hele 24 grader, riktignok markert med «temperaturvarselet er usikkert».

Håper på Kola-høytrykk

På Vervarslinga for Nord-Norge tas det forbehold om værutsiktene for neste uke, på grunn av svært sprikende værprognoser.

– Vi har en prognose som viser nedbør og en som viser høytrykk over Kola. Litt nærmere helga, på torsdag, vil vi se klarere hvordan været blir neste uke, sier meteorologkonsulent Rune Skoglund.

Det er plasseringen av et lite høytrykk over Varanger som blir avgjørende for hvordan været blir fremover. Det er veldig usikkert nå, vi vil vite mer spesielt hvis det blir et solid høytrykk.

– Det er et lite senter, vi må ha et kraftigere høytrykk lenger øst dersom vi skal få godvær.

LES OGSÅ: Slik gir du hunden din en god sommer

Opp mot 20-grader

Han kan imidlertid glede folk nordpå med at været de nærmeste dagene blir bra, med sol og temperaturer opp mot 20 grader.

– Fram mot søndag blir det lange perioder med sol og temperaturene vil stige gradvis, selv om det kan bli noen regndrypp innimellom. I dag (tirsdag klokka 13.30, red.anm.) har vi vært oppe i 18,2 grader på Vervarslinga, så langt.

OPPLØFTENDE: Værprognosene på yr.no viser sol og varme fremover, men om det slår til med 24 grader på tirsdag i neste uke, er prognosene for usikre til å fastslå i dag. 

Selv om utsiktene er usikre lengre fram i tid, er det bare å glede seg over været som er.

– Denne uka blir forholdsvis bra for store deler av Nord-Norge. Her i Tromsø kan temperaturen komme opp i 19 grader, og kanskje 20 på torsdag, sier Skoglund.

LES OGSÅ: Skittvær gir rekordsommer for restaurantbransjen (for abonnenter)

Allerede passert juni

Juni ble på alle måter en begredelig værmåned, med bunnotering hva angår antall soltimer og toppnotering med hensyn til nedbørsmengder. De 58 soltimene vi fikk i hele juni er allerede passert med god margin etter bare ti dager i juli.

– Hittil i juli har vi hatt 82,9 soltimer, og antallet er økende. Høyeste antall soltimer i juli ble målt i 1980, med 429,9 timer. Laveste antall soltimer ble målt i 1995, med 100,5 timer.