Frykter smør- og melkekrise

Tørke i Norge og Europa kan ramme meieriene.

SMØR­MAN­GEL: Tørke sør i Norge og i Eu­ro­pa kan føre til man­gel på meie­ri­pro­duk­ter i bu­tik­ke­ne. Foto: Be­rit Ro­ald / Scan­pix  Foto: Roald, Berit

nyheter

Flere steder i Norge fører tørken til dårlige avlinger og fôrmangel.

Norske bønder må kanskje se seg nødt til å slakte dyrene sine som følger av dette. Situasjonen ser ikke lysere ut i resten av Europa, hvor mange land har også slitt med tørke. Skjer dette kan konsekvensen bli overproduksjon av kjøtt, og stor mangel på meieriprodukter, ifølge P4.

– Smørkrisen i 2011 er bare blåbær i denne sammenhengen. Hele Nord-Europa er rammet av dette. Det vil bli hard prioritering av melkeprodukter. Det kan bli mangel på yoghurt og smør, og flere ostetyper kan bli faset ut, sier daglig leder i Agri Analyse, Christian Anton Smedhaug, til P4.

Blir det nok regn sør i landet snart kan dette berge avlingene, og dermed hindre meierikrise.

Fra og med fredag denne uken blir det nulltoll på import av høy og halm opplyser Landbruksdepartementet. Det jobbes også med arealtilskudd for produksjon av grovfôr.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter