Organisasjonen Youth for Understanding (YFU) har i 50 år jobbet med elevutveksling i Norge. Norske elever blir sendt på utveksling i over 60 forskjellige land, og utvekslingselever fra andre land kommer hit. Her skal de gå enten første eller andre året på videregående.

De senere årene har organisasjonen merket at det stadig blir vanskeligere å finne vertsfamilier i Norge.

– Det har vært mange år på rad nå med en veldig intens innspurtsmåned der vi må jobbe på spreng for å finne familier, sier assisterende inboundkoordinator, Oda Ulrikke Sandanger, til iTromsø.

Ingen vertsfamilier i Tromsø

Så langt står ti elever uten vertsfamilie, og i Tromsø er det ingen vertsfamilier.

– Det er veldig synd. Vi har hatt vertsfamilier i Tromsø tidligere, og det har alltid vært et supert sted for dem å være. Elevene har veldig lyst til å reise til Nord-Norge for å se naturen og særlig nordlyset, sier Sandanger og legger til:

– Vi har et fantastisk frivillignettverk i Tromsø med unge mennesker som har vært på utveksling før. Så får noen av elevene bo i Tromsø, vil de ha et fantastisk nettverk.

VERTSFAMILIE: YFU ønsker alle slags familier som vertsfamilie, både enslige og par, med og uten barn.

Harstad og Mo i Rana er de eneste plassene i Nord-Norge som skal ta imot utvekslingselever fra YFU.

– Skeptiske til seg selv

Sandanger tror det er flere grunner til at stadig færre vil være vertsfamilier.

En av årsakene hun peker på er mindre nysgjerrighet for verden.

– Nå er verden så nærme for oss. Å få en annen kultur inn i stua virker kanskje ikke like spennende på papiret lenger. Jeg tror også norske familier er skeptiske til seg selv. De tror kanskje ikke de har nok å tilby. Å overbevise dem om at det ikke stemmer er vår største utfordring.

Ifølge Sandanger er det ikke lettere andre steder i landet.

Minimumskravet for å kunne være vertsfamilie er å kunne tilby en plass å sove, elevene kan dele rom med vertssøsken av samme kjønn, familien må tilby eleven dagens måltider, samt et rolig sted der de kan gjøre skolearbeid.

– Også ønsker vi jo familier som har interesse for og et ønske om å introdusere ungdommene for norsk språk og kultur. Hva det vil si å være norsk kommer i alle mulige former. Motivasjon er det viktigste, sier Sandanger.

Utvekslingselevene skal være i Norge i ett skoleår. Finner ikke YFU nok vertsfamilier i tide, må kanskje elevene komme sent til skolestart, og i verste fall bli nødt til å dra til et annet land.