Tørt og varmt vær til tross – liten skogbrannfare i Tromsø

Vi er inne i årets desidert varmeste periode, men vi slipper unna skog- og gressbrannfaren som herjer store deler av landet.

Moderat fare: Farenivået for skog- og gressbrann er «fare». Det innebærer en moderat fare for skog- og gressbrann – ingenting utenom det vanlige for sommeren, ifølge meteorologikonsulent ved Værvarslinga i Nord-Norge, Rune Skoglund. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Sørlige deler av Norge herjes av skogbrann, og skogbrannfaren er høy flere steder grunnet en ekstremt tørr og varm sommer. Selv om vi har hatt en tørr og varm periode, som vil strekke seg litt fremover, har vi ikke noen spesielt høy skogbrannfare her.

– Her i Tromsø, har vi det som kalles skogbrannfare. Da er det moderat fare for skogbrann, ingenting utenom det vanlige for en sommer, sier meteorologikonsulent ved Værvarslinga i Nord-Norge, Rune Skoglund.

Les også: Tidenes første tropenatt i Tromsø

Ikke tørt nok

Farenivåene er som følger: Ingen fare, fare, stor fare og meget stor fare. Skoglund karakteriserer «fare» som en moderat fare for skog- og gressbrann – ingenting utover det vanlige for sommeren.

– Det skilles bare mellom ikke fare, og fare, og derfor anser jeg det nivået vi har nå som moderat, sier Skoglund.

Det er tørt, men ikke tørt nok for å utløse stor skogbrannfare.

– Selv om det har vært fint vær her oppe, har det vært litt sånn duggfall på natt.

– Men du kan sikkert greie å sette fyr på noe, sier meteorologikonsulenten.

Les også: Søndag ble årets varmeste dag med klar margin

Ikke spesielt utpreget

Den tørkeperioden vi har hatt nå, har rett og slett ikke vært lang nok til å utløse noen høy fare for skog- og gressbrann.

– Man må ha skikkelig tørke over en periode. Skogbrannfare her i nord er ikke noe spesielt utpreget, men vi kan ha lyngbrannfare utpå kysten.

Det er ikke bare på sommeren det er fare for skog- og gressbrann.

– Det er ikke unormalt at man kan få det på vinteren. Gjerne i Nordland, kan man få det ute på kysten, når gresset har visnet og tørket.

På tross av bare moderat fare, oppfordrer han fortsatt folk til å utvise normal forsiktighet.

Les også: Full værfest i Tromsø

Skogbrannfare på innlandet

I umiddelbar nærhet til Tromsø, er det ikke noen stor fare for skog- og gressbrann, men vi trenger imidlertid ikke å se veldig langt.

– Inntil vi nå får nedbør, så har vi ganske stor skogbrannfare i Målselv- og Bardu-områdene. Det gjelder for morgendagen og onsdag, sier Skoglund.