Det vil også bli utpekt ny fiskeriminister i dag, opplyser Aftenposten.

– Vi kommenterer aldri på den typen spekulasjoner, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor til Aftenposten.

Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

VG får bekreftet at det vil holdes ekstraordinært statsråd mandag og at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) vil trekke seg. Statsråd skal skje klokken 13.00, bekrefter kilder til VG.

Det er også forventet at Erna Solberg skal svare på en rekke spørsmål fra stortingsrepresentanter om Iran-turen til Per Sandberg i dag.

Til VG varsler Bahareh Letnes mandag at hun og Per Sandberg vil holde en pressekonferanse tirsdag ettermiddag. På spørsmål fra VG om hva den vil handle om, svarer Letnes:

– Det som er saken. Da skal dere få lov til å skyte oss mer. Da får dere svar.

Tar over

VG erfarer at tidligere parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik skal ta over jobben som fiskeriminister.

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Nesvik selv til VG.

Han opplyser til VG at han befinner seg i Ålesund, og vil ikke svare på om han skal reise til Oslo for å utnevnes som statsråd. Nesvik var parlamentarisk leder for Frp fra 2013 til 2017.

Grundig kritikk

Per Sandberg har fått grundig kritikk den siste tiden, etter at det ble kjent at han tok med seg jobb-telefonen på tur til Iran med sin nye iranske kjæreste, Bahareh Letnes. Han unnlot også å fortelle statsministerens kontor om reisen i forkant.

PST fraråder regjeringsmedlemmer å ta med arbeidstelefoner og lignende til land som Iran, Kina og Russland på grunn av fare for hacking.

Torsdag uttalte Per Sandberg overfor en rekke medier under en pressebrief at han hadde gode grunner til å ikke informere statsminister Erna Solberg om Iran-reisen. Ifølge TV2 var dette fordi han ville holde turen hemmelig fra sin fraseparerte ekskone.

Naiv

Tidligere etteretningssjef og generalløytnant Kjell Grandhagen har blant annet kritisert Sandberg, og sagt at man må forutsette at mobilen hans har blitt hacket. Han har også beskrevet Iran som en av tre land som regnes som en sikkerhetstrussel av både PST og e-tjenesten.

– Han har vært naiv, men også utvist usedvanlig dårlig dømmekraft når han tror han kan opptre på denne måten uten å informere regjeringen på forhånd. Sandberg har utsatt seg selv og andre for risiko, har han tidligere uttalt til NRK.

Per Sandberg har overfor Aftenposten gitt uttrykk for at han ikke ønsker å kommentere saken.