Framskrittspartiet meldte mandag at Per Sandberg, i tillegg til å gå av som fiskeriminister, også slutter som nestleder på sine nettsider.

«I statsråd i dag kl 13.00 gikk Per Sandberg av som fiskeriminister. Han har samtidig gitt beskjed om at han trekker seg som nestleder i Frp, heter det på partiets nettsider.

– Jeg har hatt en spennende tid som fiskeriminister i regjeringen, jeg har mye ugjort i en fantastisk næring, og skulle stått noe lenger, men det er likevel en tid for alt. Og, hvem vet, kanskje vil jeg bidra sterkere privat, sier Sandberg ifølge partiet.

– Som nestleder siden 2006 har jeg vært med på en fantastisk reise for partiet. Det har vært opp og nedturer og jeg er stolt av å ha vært med på å bygge Fremskrittspartiet til et stort og sterkt parti. Nå er likevel tiden inne for å gå videre å gjøre noe annet, og få mulighet til å bruke mer tid på privatlivet. Jeg vil ønske min etterfølger i vervet som fiskeriminister lykke til med en viktig jobb for Norge og norsk næringsliv, sier han også.

Avgangen ble annonsert av statsminister Erna Solberg etter et ekstraordinært statsråd mandag. Harald Tom Nesvik blir ny fiskeriminister. Det ble også innkalt til pressekonferanse i  statsministerboligen.

NY FISKERIMINISTER Erna Solberg fotografert med påtroppende fiskeriminister Harald Tom Nesvik på slottsplassen i dag i forbindelse med ekstraordinært statsråd. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

– Ikke gradert informasjon på telefonen

– Kongen har i statsråd gitt Per Sandberg avskjed i nåde. Per har selv bedt om å gå av, og jeg synes det er en riktig beslutning, innledet Solberg pressekonferansen med.

Solberg beskriver at Sandberg har stått i en krevende situasjon den siste tiden, men kritiserer ham samtidig for å ikke ha utvist nødvendig skjønn med tanke på sikkerhet.

– Jeg er opptatt av at rutiner og råd som gis av sikkerhetsmyndighetene skal etterleves.  Vi har strenge regler for håndtering av gradert informasjon i Norge, for å sikre at slik informasjon ikke blir kompromittert.

Ifølge Solberg har Sandberg uttalt at han ikke har gradert informasjon på telefonen.

Givende år i regjeringen

– Jeg er utrolig stolt av å ha få sittet ved ditt bord i to og et halvt år, de har vært de mest givende i hele min karriere, sa Sandberg under pressekonferansen.

Han beskriver avgangen som både vemodig og trist.

– Jeg har fått spørsmål om jeg angrer på noen ting, da bruker jeg å si: «Etterpåklokskap er den dårligste klokskapen man har», sa Sandberg under pressekonferansen.

– Jeg er selvfølgelig trist, men jeg ser utrolig mange muligheter.

På pressekonferansen opplyste Sandberg at han varslet Solberg tidlig i forrige uke at han ønsket å gå av som statsråd.

Grundig kritikk

Per Sandberg har fått grundig kritikk den siste tiden, etter at det ble kjent at han tok med seg jobb-telefonen på ferietur til Iran i juli med sin nye iranske kjæreste, Bahareh Letnes. Han unnlot også å fortelle statsministerens kontor om reisen i forkant.

PST fraråder regjeringsmedlemmer å ta med arbeidstelefoner og lignende til land som Iran, Kina og Russland på grunn av fare for hacking.

Torsdag uttalte Per Sandberg overfor en rekke medier under en pressebrief at han hadde gode grunner til å ikke informere statsminister Erna Solberg om Iran-reisen. Ifølge TV2 var dette fordi han ville holde turen hemmelig fra sin fraseparerte ekskone, Senja-bosatte Line Miriam Sandberg.

Holder egen pressekonferanse

Sandbergs kjæreste, Behareh Letnes, opplyser til VG at hun og Per Sandberg vil holde en egen pressekonferanse i tirsdag ettermiddag. Hun svarer følgende til VG på hva den skal handle om.

– Det som er saken. Da skal dere få lov til å skyte oss mer. Da får dere svar.