Per-Willy Amundsen kritiserer iTromsø: - Jeg vil ikke bruke tid på innvandringsnaive medier som mangler presseetikk

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) forklarer hvorfor han nekter å svare iTromsø. - Barnslig, sier nyhetsredaktør Trond Haakensen.

INGEN SVAR: Toppkandidat for Troms Frp, stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen, har i åtte sammenhengende måneder konsekvent unnlatt å uttale seg til iTromsø. Nå forklarer han hvorfor.  Foto: Knut Godø/Harstad Tidende

nyheter

Forrige uke skrev iTromsø at det har gått åtte måneder siden tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) svarte på henvendelser fra avisa. Amundsen avviste da, gjennom partileder i Tromsø Frp, Bjørn-Gunnar Jørgensen, at han boikotter avisa.

Tirsdag kveld publiserte imidlertid Amundsen, på sin offentlige Facebook-side, en begrunnelse for hvorfor han ikke har svart avisa, og hvor han kritiserer avisa for manglende presseetisk vurderingsevne.

Nyhetsredaktør i iTromsø, Trond Haakensen, er ikke overrasket over eksministerens utstpill.

- Vi tar gjerne en samtale med Amundsen om presseetikk, men det er ikke presseetikk dette først og fremst handler om. Det handler om hvorvidt man kan forvente at en folkevalgt fra Troms besvarer spørsmål fra en nyhetsorganisasjon fra sitt eget hjemfylke. Når vi stiller spørsmål til politikerne våre, så skjer det på vegne av avisleserne våre – altså velgerne, sier han.Kritisk til identifisering

«Jeg vil ikke bruke tid på innvandringsnaive medier som mangler presseetikk og opptrer upålitelig, uforsvarlig og uanstendig. Derfor har jeg ingen behov for å snakke med avisen iTromsø før redaktøren rydder opp,» skriver han.

Han mener iTromsøs redaktør må ta selvkritikk for manglende presseetisk vurderingsevne, og viser til at avisen «skjermer en samfunnstopp» som er siktet for seksuelt misbruk, mens Fpu-nestleder Kristian Eilertsen ble omtalt med navn etter at flere jenter i ungdomspartiet hadde varslet om seksuell trakassering.

iTromsø var den første avisen som omtalte varslingssakene mot Eilertsen, mens Dagbladet, VG, NRK, TV2 og NTB senere omtalte saken og identifiserte ham.

«iTromsø er avisen som skjermer en «samfunnstopp» fra Tromsø som er siktet for seksuelt misbruk, mens en ungdomspolitiker fra FpU ble hengt ut med fullt navn og bilde på bakgrunn av udokumenterte beskyldninger som ble kategorisk avvist. Behandlingen av ungdomspolitikeren satte et nytt lavmål for MeToo-blodrus og brudd på all anstendighet,» skriver Amundsen.

- Barnslig måte å reagere på

Ifølge Haakensen har Amundsen tydeligvis ikke bestemt seg for om han boikotter iTromsø eller ikke.

- Men vi konstaterer at han ikke vil snakke med en avis som skriver om saker han åpenbart ikke liker at det blir skrevet om. iTromsø har i åtte måneder forsøkt å få Amundsen i tale - uten hell - og vi har heller ikke fått noen forklaring eller tilbakemelding på hva som er årsaken til at han ikke vil snakke med oss. Det er en barnslig måte å reagere på, sier Haakensen.

Nyhetsredaktøren understreker at nyhetsmedier slett ikke er ufeilbarlige, ei heller iTromsø.

- Men vi er uenige med Per-Willy Amundsen i at iTromsø mangler presseetisk vurderingsevne. Og dersom Amundsen mener iTromsø har trådt feil i det presseetiske landskapet, har han i likhet med alle andre full anledning til å få dette prøvd i Pressens Faglige Utvalg (PFU), sier han.