Nå skal denne kreften utryddes

I løpet av 2018 vil over 300 norske kvinner få beskjed om at de har fått livmorhalskreft. I fremtiden skal tallet bli null.

Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

For fjerde år på rad arrangeres #sjekkdeg-kampanjen hvor målet er å få flere kvinner over 25 år til å ta livmorhalsprøve – for å unngå kreft.

–Heldigvis er vi på riktig vei. På grunn av #sjekkdeg-kampanjen er det nå 72.000 flere kvinner årlig som tar livmorhalsprøve, og mange av dem har unngått kreft. La oss bli det første landet i verden som når nullvisjonsmålet for livmorhalskreft. Livmorhalskreft skal utryddes, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen til Folkebladet.

Risiko

Hun mener det er helt realistisk at det på sikt blir svært sjelden at noen utvikler livmorhalskreft i Norge.

– Dersom kvinner ringer fastlegen og tar livmorhalsprøve når de får #sjekkdeg-brevet fra Kreftregisteret, vil risikoen for kreft reduseres med opptil 80 prosent, står det i meldingen.

Stor økning

Etter at Thea Steen tok initiativ til #sjekkdeg-kampanjen, har alle landets fylker hatt stor økning i antall kvinner som tar livmorhalsprøve. Steen døde selv av sykdommen i 2016, bare 26 år gammel. Det er spesielt de yngste kvinnene mellom 25 og 34 år som har latt seg inspirere av kampanjen og tatt livmorhalsprøve.

– Økningen blant yngre kvinner er helt fantastisk. Dessverre er det fremdeles mange som ikke bestiller legetime når de får #sjekkdeg-brevet. Det er også alarmerende at over 250.000 kvinner ikke har sjekket seg på over ti år. Derfor er det viktig at alle oppfordrer sine døtre, søstre, mødre, tanter og kollegaer til å sjekke seg, avslutter Ryel.