Ny forskning: Det mest brukte lusemiddelet er farligere enn vi har trodd

Lusemiddelet hydrogenperoksid er det mest brukte i norsk oppdrettsnæring. Nå mener forskere at det er langt farligere for reker enn det vi hittil har trodd.

FARLIGERE: Lusegifta som brukes i oppdrettsnæringa er farligere enn først antatt, mener forskere. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / Scanpix  Foto: Kallestad, Gorm

nyheter

Forskere ved forskningsinstituttet IRIS i Stavanger har nå funnet at hydrogenperoksid (H2O2) skader og dreper reker, selv når lusemiddelet er veldig fortynnet i vannet. Det skriver NRK.


 

Hydrogenperoksid har blitt omtalt som nærmest ufarlig for miljøet. Forskere har nå eksponert reker for 100 ganger fortynnet oppløsning i forhold til det som brukes i oppdrett, og halvparten av rekene døde etter to timers eksponering. Det forteller seniorforsker ved IRIS, Reneé Bechmann til NRK.

– Det finnes ingen forskning på effekter av disse kjemikaliene på dypvannsreker, men det finnes forskning på andre arter. På grunn av rekefiskernes bekymringsmeldinger er det viktig å finne ut om Pandalus borealis er spesielt følsom for disse kjemikaliene, sier Bechmann til NRK.

Hun oppfordrer myndighetene til å ta tak i problematikken nå.


Opprettholder oppdrettsvedtak

Fylkesrådet vil ikke endre vedtaket om oppdrett på Lubben og Korsnes.Vil bygge kjempemerder i betong på Tønsnes

Med lang erfaring fra bygging av oljeplattformer, satser tromsøfirmaet Polkonsult AS på enorme oppdrettsmerder i betong. Målet er å bygge dem ved industrihavna på Tønsnes, men de har dårlig tid.

 

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter