Ny forskning: Det mest brukte lusemiddelet er farligere enn vi har trodd

Lusemiddelet hydrogenperoksid er det mest brukte i norsk oppdrettsnæring. Nå mener forskere at det er langt farligere for reker enn det vi hittil har trodd.

FARLIGERE: Lusegifta som brukes i oppdrettsnæringa er farligere enn først antatt, mener forskere. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / Scanpix  Foto: Kallestad, Gorm

nyheter

Forskere ved forskningsinstituttet IRIS i Stavanger har nå funnet at hydrogenperoksid (H2O2) skader og dreper reker, selv når lusemiddelet er veldig fortynnet i vannet. Det skriver NRK.


 

Hydrogenperoksid har blitt omtalt som nærmest ufarlig for miljøet. Forskere har nå eksponert reker for 100 ganger fortynnet oppløsning i forhold til det som brukes i oppdrett, og halvparten av rekene døde etter to timers eksponering. Det forteller seniorforsker ved IRIS, Reneé Bechmann til NRK.

– Det finnes ingen forskning på effekter av disse kjemikaliene på dypvannsreker, men det finnes forskning på andre arter. På grunn av rekefiskernes bekymringsmeldinger er det viktig å finne ut om Pandalus borealis er spesielt følsom for disse kjemikaliene, sier Bechmann til NRK.

Hun oppfordrer myndighetene til å ta tak i problematikken nå.


Opprettholder oppdrettsvedtak

Fylkesrådet vil ikke endre vedtaket om oppdrett på Lubben og Korsnes.Vil bygge kjempemerder i betong på Tønsnes

Med lang erfaring fra bygging av oljeplattformer, satser tromsøfirmaet Polkonsult AS på enorme oppdrettsmerder i betong. Målet er å bygge dem ved industrihavna på Tønsnes, men de har dårlig tid.