Rekordmange dukket opp på kirkegårdsvandring

Det var rene folkevandringen da Arktisk Forening inviterte til polar kirkegårdsvandring på Tromsø gravlund onsdag kveld. Anslagsvis 250 mennesker deltok.

REKORD: Aldri har så mange deltatt på Arktisk Forenings polare kirkegårdsvandring som onsdag kveld. Her forteller Per Helge Nylund om ishavsfarer Paul Bjørvigs, ved hans karakteristiske gravminne. Foto: Kjetil Vik 

KIRKEGÅRDSVANDRING: Slik så det ut da flere hundre på onsdagens kirkegårdsvandring beveget seg fra gravminne til gravminne over noen av byens polarhelter. Foto: Kjetil Vik 

OVERRASKET: Per Helge Nylund var ikke forberedt på at det skulle komme flere hundre mennesker på kirkegårdsvandringen. Foto: Kjetil Vik 

nyheter

– Det var vanvittig mange, vanligvis har det brukt å komme mellom 30 og 50, sier Per Helge Nylund.

Mange polarhelter

Han arbeider til daglig som formidlingskonsulent ved Tromsø Museum, onsdag ledet han kirkegårdsvandringen til noen av gravminnene over byens ishavshelter, slik han har gjort minst tre ganger tidligere. Men aldri med så et stort publikum som onsdag.

– Vi hadde jo været med oss.


 

De flere hundre oppmøtte fikk høre spennende historier og anekdoter om polarfarer Helmer Hanssen, skipsfører Søren Zachariassen, kaptein Elling Carlsen, fangstmann Arthur Oxaas, kaptein Hans Christian Johannessen og hans bror, kaptein Edvard Holm Johannessen, ishavsskipper Sivert Brækmo, ishavsfarer Paul Bjørvig og fangstmann Wanny Woldstad. Også historien til telegrafist og polarforsker Gennadij Olonkin, ble trukket fram.

Fantastisk oppmøte

– Jeg hadde ikke regnet med at det kom så mange, men det viser at Tromsø fremdeles er stolt av polarhistorien, sier Nylund.


 

En av ildsjelene i Arktisk Forening, Gidsken Halland prøvde ut ifra bildene hun tok onsdag kveld, å telle hvor mange som deltok.

– Det var et fantastisk oppmøte. Jeg vil anslå at det var mellom 250 og 300 mennesker.

Opptatt av fredning

Etter vandringen snakket Halland om sitt engasjement for å verne gravsteder til gamle ishavsfolk som har hatt – og har – betydning for byens historie og status som Porten til Ishavet.


Gravstøtte på 1 000 kilo veltet på Tromsø gravlund: – Trolig hærverk

– Det er virkelig noen som har forsøkt kreftene sine, sier kirkeverge Nils-Harald Opsahl.

 

– Vi har mange gamle ishavsfolk på Tromsø Gravlund, vi må gjøre noe for å ta vare på vår historie, og i alle fall beholde de gamle gravplassene. Kirkevergen sørget for at Wanny Woldstads grav ble fredet i 2016, mens også gravene til Helmer Hanssen, Søren Zachariassen, Paul Bjørvig, Henry Rudi og Gennadij Olonkin bli tatt hensyn til. Jeg skulle gjerne sett at Tromsø kommune gjorde noe for å bevare polarhistorien, sier Gidsken Halland.