Politikerne snur – vil ikke sette en sluttdato for Alfheim svømmehall

Kommunestyret har snudd i saken.

SIGNALBYGG: Alfheim svømmehall åpnet i 1965. Hallen er tegnet av arkitekt Jan Inge Hovig, og regnes som et av hans fremste verk.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Bassengene i Tromsdalen, Mortensnes og Kvaløysletta er vedtatt nedlagt ved skoleslutt våren 2019, mens Stakkevollan svømmehall legges ned 31. desember 2019. Administrasjonen hadde foreslått å legge ned Alfheim svømmehall året etter. Det gikk ikke politikerne med på.

Leder i kultur- og idrettskomiteen, Vanja Terentieff (H), ønsket ikke å sette en sluttdato for svømmehallen.

– Vi vil heller foreslå at Alfheim svømmehall foreløpig skal ha normal drift, og at vi ikke setter en sluttdato for driften. Mulighetsstudien for Alfheim er ennå ikke ferdig, og vi vil derfor vente med å konkludere, sier hun, før hun oppfordret kommunestyret til å «stemme med hjertet».

Rødt snudde

Det gikk først ikke Rødts Jens Ingvald Olsen med på.

– Det er ikke umulig at det kan være et mindre svømmeanlegg på Alfheim i fremtiden, men å opprettholde dagens svømmetilbud på Alfheim er illusorisk. Derfor vil vi ikke støtte Høyres forslag om å la nedleggelsen trekke ut i unødvendig lang tid, sa Olsen, før han senere i debatten snudde:

– Siden mulighetsstudiene ikke er ferdig, må vi vente til den kommer før vi tar en endelig beslutning. Vi forventer at administrasjonen har jobbet med den og legger den fram snart. Men det vil uansett ikke bli noe ordinær drift vesentlig lenger enn 1. januar 2020. Forslaget må derfor ikke forstås som at vi åpner for varig drift av svømmeanlegget på Alfheim, sier han.

Nedstemt forslag seiret

Høyres forslag ble nedstemt under komitébehandlinga, men politikerne snudde og forslaget ble enstemmig vedtatt i kommunestyret.

«Mulighetsstudie» for å undersøke hva som skal gjøres med Alfheim, som skulle være klart i løpet av høsten, ifølge sakspapirene, blir likevel ikke klart til da. Ifølge avdelingsleder for idrett og kultur, Bjarte Kristoffersen, blir studiet ikke klart før i 2019.

Distriktsbasseng bevares

Mens det ennå er uklart hva Alfheim skal brukes til, er det foreslått at bassenget på Stakkevollan skal dekkes med et såkalt «flytende gulv» på samme måte som i den gamle svømmehallen i Kroken. Der vil andre idretter få tilgang til hallen – i saksfremlegget nevnes eksempelvis miljøene for kampsport, bryting og dans som mulige brukere.

Distriktsskolene i Tromsø kommune har i dag svømmeundervisning ved bassengene i Tromvik, på Brensholmen og i Ramfjord. Disse bassengene er det foreslått videre drift på.