Maria slo åtte andre i prestisjekonkurranse. Lørdag må hun «kjempe» igjen.

Stakk av med seieren i den regionale finalen i Forsker Grand Prix.

VANT MOT ÅTTE ANDRE: Maria Olsson slo åtte andre doktorgradsstudenter under Forsker Grand Prix. Her får hun prisen fra rektor Anne Husebekk ved UiT.   Foto: David Jensen/UiT

nyheter

Forsker Grand Prix, et slags norgesmesterskap for forskere, arrangeres hvert år i ulike norske byer i forbindelse med de nasjonale forskningsdagene.

– Konkurransen ligger først og fremst i det å ha den beste presentasjonen. Ikke at det skal formidles kort, men det handler om å fortelle hva og hvorfor på kort tid. Det er vi overbevist om at gjør forskerne til bedre formidlere, som de vil ha glede av senere, sa Thomas Evensen, avdelingsdirektør for forskningskommunikasjon i Forskningsrådet, som arrangerer finalen sammen med UiT, da vi snakket med han om Forsker Grand Prix tidligere denne måneden.

Torsdag kveld gikk den regionale finalen i Forsker Grand Prix av stabelen på Studentsamfunnet Driv. Vinneren ble Maria Olsson ved institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet.Olsson slo dermed åtte andre doktorgradsstudenter ved universitetet og får være med til den nasjonale finalen, som avholdes i Tromsø førstkommende lørdag. Også denne på Studentsamfunnet Driv.

– Det føles veldig bra. Fremfor alt det er veldig morsomt å få muligheten til å ta del i dette og få jobbe med å fortelle om forskningen min på en varm, tilgjengelig og hjertelig måte. I tillegg har jeg truffet flere fantastiske mennesker og fått en enorm støtte. Hele greien har rett og slett vært veldig bra, sier en fornøyd Olsson, som opprinnelig kommer fra Gøteborg, men har vært bosatt i Tromsø de siste to årene. 


Forskningsdagene 2018:

Slik avgjorde barna dommen mot de velkjente røverne

I anledning Forskningsdagene 2018 arrangerte UiT en rekke aktiviteter over hele campus. En av de mest populære begivenhetene var rettssaken mot Kasper, Jesper og Jonathan fra Kardemomme by, hvor barna selv fikk avgjøre dommen.


Olsson forsker på blant annet rollemodeller i barndommen og likestilling mellom kjønnene. Det var dette hun snakket om torsdag. Hun og de andre konkurrentene har truffet hverandre flere ganger og fått ris og ros fra hverandre. I tillegg til to instruktører.

– Hvordan blir det å måtte gjøre dette på nytt igjen allerede på lørdag?

– Akkurat nå vil jeg først ha en drink, så skal jeg tenke på det i morgen, sier Olsson og ler, før hun fortsetter:

– Det gikk bra i dag og det er gøy selv om man er nervøs.

På andreplass kom Tracy Munthali Lunde ved institutt for klinisk Odontologi. Også hun går videre til lørdagens nasjonale finalen.

I fjor var det Torbjørn Øygard Skodvin, hjerneforsker ved UiT, som stakk av med seieren, først i den regionale finalen og deretter den nasjonale.

Forsker Grand Prix ble arrangert for første gang i 2010. Tidligere vinnere fra UiT, i tillegg til Skodvin, er Audun Hetland, som nå er førsteamanuensis i psykologi ved UiT, og postdoktor i samfunnsmedisin ved UiT, Kajsa Møllersen.