Ingen seier til Tromsø i Forsker Grand Prix

Lørdag kveld gikk Forsker Grand Prix av stablene på Driv.

FORSKER GRAND PRIX: Lørdag gikk årets Forsker Grand Prix av stablene på Driv.  Foto: Sanna Drogset Børstad

nyheter

350 publikummere hadde dukket opp på Driv for å få med seg Forsker Grand Prix. Konkurransen er et slags norgesmesterskap for forskere som hvert år arrangeres i forbindelse med de nasjonale forskningsdagene. Årets vinner ble Ben David Normann fra Universitetet i Stavanger. Han er matematiker og forsker på hvorfor, og hvordan, universet utvider seg.

–Det er kjempegøy å vinne. Jeg hadde som mål å vinne den regionale finalen, men her bestemte jeg meg bare for å kose meg. Det var to som fikk bedre poengsum av juryen så jeg ble litt overrasket, men det var herlig, sier Normann i en pressemelding.

Premien var et reisegavekort på 20.000 kroner.

Forskning på fire minutter

Ti deltakere skulle fremføre sin forskning under årets Forsker Grand Prix. Tromsø, Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger sendte to deltakere hver som har vunnet i sine respektive byer. Hver av deltakerne fikk holde et foredrag på fire minutter. Etter dette gir dommerne karakter og publikum stemmer. De to som sammenlagt har fått høyest poengsum går videre, samt en tredje forsker som velges ut av dommerne.

– Nivået er veldig høyt og de er kjempeflinke. Det er utrolig gøy å se, sier Sidsel Flock Bachman, prosjektleder for Forskningsdagene.

  Foto: Sanna Drogset Børstad

– Har noe på hjertet

Maria Olsson ved Institutt for psykologi ved UiT vant den regionale finalen i Tromsø. Olsson forsker på blant annet rollemodeller i barndommen og likestilling mellom kjønnene.

– Det er veldig morsomt å få muligheten til å ta del i dette og få jobbe med å fortelle om forskningen min på en varm, tilgjengelig og hjertelig måte, sa Olsson til iTromsø etter å ha vunnet den regionale finalen torsdag.

Av dommerne fikk hun to firere og en femmer.

– Med en gang du begynte å snakke ble jeg veldig nysgjerrig. Her er det ei dame som har noe på hjertet, sa dommer Bernt Bjørn som er skuespiller.

I panelet satt også Tone Lein og Anders Hanneborg.

– Jeg er glad du forsker på dette

Den andre deltakeren fra Tromsø var Tracy Munthali Lunde fra Institutt for klinisk Odontologi ved UiT. Hun forsker på bakterier i munnen og antibiotikaresistente bakterier. Hun fikk to seksere og en femmer av dommerne.

– Jeg er veldig glad for at det forsker på dette, og du forklarer kompliserte ting på en god måte, sa Lein.

Årets deltakere:

  • Ana Llopis Alvarez, UiS
  • Frida Johanne Lundevall, UiB
  • Maria Olsson, UiT
  • Tina Louise Ringstad, NTNU
  • Ben David Normann, UiS
  • Tracy Munthali Lunde, UiT
  • Marte Bygstad-Landro, VID Vitenskapelige høgskole
  • Frida Felicia Vennerød-Diesen, UiO
  • Anders Lorentzen Kolstad, NTNU
  • Bjørg Jenny Engdahl, UiO