Bokhuset feirer 100-årsdag – arrangerer gratis litteraturfestival

Butikken har lenge ønsket å skape et større arrangement på høsten. De vil ikke utelukke at dette blir en årlig greie.

FYLLER 100 ÅR: Bokhuset Libris ble opprettet i 1918 i det samme lokalet i Storgata som bokbutikken ligger i dag. Bjørnar Gärtner (til venstre) er den eneste ansatte som ikke tilhører familien, noe daglig leder Martin Antonsen mener bare er en fordel: – Endelig skjer det ting her, sier han. Foto: Frank Lande 

nyheter

Tromsø har allerede Ordkalotten internasjonale litteraturfestival som arrangeres hver høst, men nå kommer det som kan bli en årlig litteraturfestival: Bokhusets høstfestival.

Begivenheten går av stabelen 20. og 21. oktober på biblioteket, og skal markere at det er 100 år siden bokbutikken åpnet dørene i Storgata.

– Vi har lekt med tanken om å ha en egen litteraturfestival på høsten, og nå skjer det, sier Bjørnar Gärtner på Bokhuset, som er ansvalig for festivalen.


Bokhusets høstfestival
  • Arrangeres 20.–21. oktober fra klokka 17–21 på Tromsø bibliotek.
  • Program lørdag: Simon Stranger, Per Anders Todal og Ingar Johnsrud.
  • Program søndag: Trude Marstein, Sumaya Jirde Ali og Vigdis Hjorth. Erik Sveberg Dietrichs kommer også, men det er foreløpig ikke klart hvilken dag han skal delta.
 

Bjørnar Gärtner (til venstre) ogbdaglig leder Martin Antonsen gleder seg til å markede 100-årsjubileet.  Foto: Frank Lande

 

Flere store forfattere

KOMMER TIL TROMSØ: Forfatter Sumaya Jirde Ali.   Foto: Maria Gosse

Gärtner sier at de også har hatt litteraturarrangementer på biblioteket tidligere, men at dette er første gang de lager festival. De gjør det i høst for å markere 100-årsdagen til butikken, men han er ikke fremmed for å gjøre dette til en årlig greie.

– Høsten er en spennende tid hvor de største forfatterne slipper nye bøker, og da er det flott å kunne få dem til Tromsø. Vi har ikke så veldig god plass til litteraturarrangementer i butikken, og velger derfor å arrangere festivalen på biblioteket. Det blir gratis for byens befolkning, sier han.

Blant forfatterne som kommer til byen for å la seg bokbade i tredje etasje på biblioteket, er Vigdis Hjort, Trude Marstein, Simon Stranger og Sumaya Jirde Ali.

– Da jeg begynte å lete etter forfattere å invitere, ønsket jeg meg særlig Hjort og Marstein. Jeg ble veldig fornøyd da begge ville komme, sier Gärtner.

Uavhengig bokbutikk

KOMMER TIL TROMSØ: Forfatter Trude Marstein.   Foto: Rolf M. Aagaard

Ifølge Gärtner var det Thekla Høegh som i sin tid startet bokbutikken for 100 år siden.

– Hvordan har butikken overlevd så lenge?

– En av våre styrker er vår sterke lokale tilknytning, både i form av at vi gir ut bøker på vårt eget forlag, og at vi hjelper lokale forfattere å trykke bøker, sier Gärtner.

KOMMER TIL TROMSØ: Forfatter Simon Stranger.   Foto: André Løyning

I tillegg mener Gärtner det er viktig at butikken er frittstående fra de store kjedene.

– Riktignok har vi et samarbeid med Libris, men det er mest en abonnementstjeneste som gir oss felles innkjøp av store titler. Ellers er vi, som den eneste bokbutikken i Tromsø, helt uavhengige, sier han, og legger til:

– Mens de andre butikkene er styrt fra Oslo, så står vi fritt til å utforme butikken slik som vi vil, og satse på det vi mener er best, sier han.