Nå har kattene flyttet inn i det nye huset til Dyrebeskyttelsen

På samme eiendom som sålen til det nedbrente hjelpesentret ligger, har Dyrebeskyttelsen bygd et nytt hus. Og denne uka kunne de endelig slippe kattene løs i sitt splitter nye hjem.

I NYTT HUS: Elleve katter bor nå på det nye hjelpesenteret. Første kvelden senteret var i drift var blant annet disse til stede: Åshild Roaldset (til venstre), Hege Gausdal Foshaug, Therese S. Rye, Robbin Forsberg, Susanne Langvad og Markus Kotavuopio.   Foto: Silje Løvstad Thjømøe

nyheter

– Det er utrolig godt å være her, og endelig være på plass. Nå har vi kommet hjem igjen, og kan kanskje senke skuldrene litt for en stund.

Det sier nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Hege Gausdal Foshaug. Hun sitter i det største rommet i det nye hjelpesenteret på Prestvannet. Det er her flesteparten av kattene skal være mens de bor hos Dyrebeskyttelsen.

Her er det klatrevegg til kattene, det er klatrestativ med rom de kan legge seg i, det er matkasse og dokasse, og det er en egen liten fontene med friskt vann til dem. Midt i rommet er en liten sofagruppe hvor flere styremedlemmer og frivillige sitter.

Tirsdag kveld var første gang de var i normal drift i det nye huset, da elleve katter ble tatt med til sitt nye hjem.

Les også: Brann hos Dyrebeskyttelsen: 13 katter er omkommet

Kattene bruker tid på å bli kjent

– De fleste kattene er jo litt redde når de kommer til et nytt sted, og mange av dem gjemmer seg litt nå. De bruker tid på å bli kjent, men de kommer seg etter hvert, og noen er allerede varme i trøya, sier Foshaug og nikker mot gulvet.

Der sitter Leonore Rye Kvande (8) og Anne Linnea Lyngh (8) og leker med katten Selma. Den grå hunnkatten tilhørte opprinnelig til lokalavdelingen til Dyrebeskyttelsen i Narvik, men da den ble lagt ned ble hun og søsteren sendt til Tromsø - som er den største avdelingen i nord.

Les også: Dyrebeskyttelsen fylles opp av katter fra distriktene

– Det er veldig fint her, og mye bedre enn det gamle stedet. Det er så nytt og stort, sier Leonore.

Hun er datteren til styreleder for Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Therese S. Rye. Stedet hun referer til er den nedlagte barnehagen på Håpet, som organisasjonen fikk leie etter at det gamle hjelpesenteret deres brant ned i september i fjor.

LEKTE MED KATTENE: Anne Linnea Lyngh (til venstre) og Leonore Rye Kvande (begge 8) brukte åpningskvelden på blant annet å leke med katten Selma.   Foto: Silje Løvstad Thjømøe

Tilbake på branntomta

– Det vil alltid være blandede følelser for oss å være tilbake her. Utenfor står jo sålen til det gamle hjelpesenteret, og på utsiden har vi nå nylig satt ned urnen med asken etter de 13 kattene som døde i brannen. Men samtidig er det viktig for oss å ta stedet tilbake, for det er her vi hører hjemme, sier Foshaug.

Daglig leder for Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset, var også til stede tirsdag kveld da kattene ble fraktet fra Håpet til Prestvannet. Til iTromsø sier hun at hun er imponert over mengden arbeid de frivillige har lagt ned den siste tiden.

– Innsatsen deres har vært helt fantastisk, og det er imponerende å se hvor mye de har stått på etter det de har vært igjennom. Vi har aldri opplevd at et av våre hjelpesenter har brent ned. For oss var det et sjokk og helt uvirkelig at noen tente på. Jeg håper at de som gjorde dette ikke var klar over at det bodde dyr i huset, sier Roaldset.

I alt har Dyrebeskyttelsen Norge 28 avdelinger rundt om i landet.

– Lokalavdelingen i Tromsø har greid å arbeide systematisk med hjemløse dyr i mange år og resultatet er at det ikke finnes kattekolonier i Tromsø kommune. Dette er en bragd. Kommunen burde være glad for den jobben de gjør for hjemløse katter, for hvis ikke hadde alt dette falt på dem, sier Roaldset.

Les også- Vi har en mulig brannstifter løs

IMPONERT: Daglig leder for Dyrebeskyttelsen nasjonalt, Åshild Roaldset, var tilstede da kattene kom til det nye hjelpesenteret på Prestvannet. Og hun er imponert over jobbe de frivillige har lagt ned.   Foto: Silje Løvstad Thjømøe

 

Hadde siste vakt før brannen – og første vakt i nytt hus

Langs en av veggene står en nedsotet ramme med bilder av 13 katter. Det er «oppslagstavlen» som hang på det gamle hjelpesenteret. Sist Roger Lennes (28) så denne var fredag 29. september 2017. Da hadde han siste vakten for kvelden, og da han forlot hjelpesenteret var alt som det skulle. Timer senere våknet han til beskjeden om at sentret sto i full fyr.

Les også: Disse kattene brant inne på Dyrebeskyttelsen

– Det var en helt vanlig kveld, det var rolig på senteret, alt var stille og ingenting tilsa at det som skjedde skulle skje. Da jeg gikk var alle kattene i live, men da jeg våknet til beskjeden om at det brant var alle døde. Det var helt uvirkelig, og jeg skjønte egentlig ikke helt hva som skjedde, sier Lennes.

En av tingene de fikk reddet ut fra det totalskadde bygget var tavla med navnene og bildene av de kattene som bodde på senteret.

– Vi har liksom ikke fått oss til å kaste det, selv om det både er sotete og det fremdeles lukter litt brann av det, sier Robbin Forsberg, som også jobber som frivillig.

– Jeg synes det er fint at vi beholder det, for da vil vi alltid minnes dem. Men jeg tror ingen av oss noen gang kommer til å glemme det, sier Lennes, som nå denne kvelden skal ha første ordinære vakten på det nye senteret.

– Det er fint å kunne komme ordentlig i gang igjen, selv om det er spesielt. Men jeg er glad for å være hjemme igjen.

MINNER: Roger Lennes jobber som frivillig, og var den siste som hadde vakt på hjelpesenteret før det brant ned. På det nye senteret har de tatt vare på oppslagstavlen som hang på det gamle senteret.   Foto: Silje Løvstad Thjømøe