Tromsømann landsdelens første stormester i sjakk

Benjamin Arvola Notkevich (25) ble stormester i sjakk under sjakk-OL i Georgia. Han blir den første i Nord-Norge og den 16. i landet med stormestertittel i sjakk.

STORMESTER I SJAKK: Benjamin Arvola Notkevich fra Tromsø ble fredag stormester i sjakk under sjakk-OL i Georgia. Foto: Anniken Vestby 

nyheter

– Vi er fryktelig stolt at Benjamin er den første stormesteren i sjakk i Nord-Norge. Han har hatt en utrolig ekspansiv utvikling som sjakkspiller de siste årene. I fjor tok han en internasjonal tittel og nå er han stormester, sier Jan Sigmund Berglund, leder i Tromsø Sjakklubb.

Les også: Benjamin utsatt for grov hets etter Israel-vedtak

Simen Agdestein var den første norske stormesteren i 1985, mens Magnus Carlsen var den sjette i 2004.

Benjamin Arvola Notkevich er i tillegg til være sjakkspiller, kommunestyrerepresentant for SV og jusstudent på UiT. Stormestertittelen fikk han i dag under sjakk-OL Batumi i Georgia. Han var den eneste på det norske OL-landslaget som vant sin match.

Les også: To tromsøværinger på det norske landslaget i sjakk-OL

– Norge tapte, men Benjamin vant sin match, en spilte uavgjort mens de to siste tapte. Det er vanskelig å vinne med de svarte brikkene, men det klarte han, selv om det ble tapt totalt for Norge. Benjamin spilte ni av i alt 11 runder i sjakk i løpet av 13 dager. Magnus Carlsen er ikke med i år, det norske OL-laget består unggutter i 20-åra, sier Berglund.

Han er spesielt imponert over Arvolas raske utvikling, selv om han har spilt sjakk i mange år.

– Han har hatt en fantastisk utvikling. Det er ingen som har gjort det så bra, så raskt som han. Han har satset på sjakk spesielt de siste årene.

Les også: Benjamins jødiske besteforeldre ble forfulgt: Nå kjemper han for boikott av israelske varer fra okkupert område