Overraskende funn – dette er flyplassens største bakteriebombe

Plastkassene i sikkerhetskontrollen er de største virus- og bakteriesprederne på flyplassen, ifølge en finsk forskningsrapport.

BAKTERIEBOMBE: Dersom du har blitt syk etter du har vært på reise, kan det fort stamme fra plastkassene i sikkerhetskontrollen.  Foto: Colourbox-Tryg Forsikring

Legens råd:
  • Bruk engangs papirhåndklær foran munnen for å beskytte andre når du hoster eller nyser. Kast papirhåndkleet etter bruk.
  • Hoste eller nyse i albuekroken hvis du ikke har et papirhåndkle tilgjengelig. Vask hendene ofte og grundig.
  • Hånddesinfeksjon med sprit er et godt alternativ hvis man ikke får vasket hendene på annen måte.
  • Det anbefales ikke å bruke munnbind for friske mennesker i sosial omgang.
  • Kilde: Jan Einar Vaage, lege tilknyttet Tryg legehjelp, helsetelefonen til Tryg Forsikring.
nyheter

Plastkassene i sikkerhetskontrollen var den største kilden til spredning av virus og bakterier, skriver forsikringsselskapet Tryg i en pressemelding. De viser til en forskningsrapport fra en finsk forskergruppe som har testet virus- og bakteriespredning over flere uker på Helsinkis hovedflyplass. Lege Jan Einar Vaage i Tryg legehjelp, mener funnene kan forklare hvorfor mange blir syk etter reise.

– Disse alvorlige funnene er skremmende, men gir et utfyllende svar på hvorfor store grupper får intens luftveissykdom etter en flyreise, noe som har ødelagt ferien for veldig mange, sier legen i pressemeldingen.

SKREMMENDE: Lege Jan Einar Vaage mener funnene er skremmende, og at de kan forklare hvorfor mange blir syke etter de har vært ute på reise.  Foto: Tryg Forsikring

 

50 prosent testet positivt

Det var tilstedeværelsen av respiratoriske virus som ble testet der flypassasjerer ferdes på flyplassen. Hele 50 prosent av plastkassene testet positivt på fire respiratoriske virus.

– Vi snakker her om kontaktsmitte eller dråpesmitte. De fire virustypene som går igjen i funnene er blant de mest kjente årsakene til luftveisinfeksjoner, influensaer og forkjølelser, sier Tryg-legen i pressemeldingen.

– Det er nedslående at studien viser at plastkassene ikke blir rutinemessig desinfisert. Smittefaren er stor hvis du tar i en plastkasse med hendene, noe de fleste gjør, fortsetter han.

Mange er kanskje av den oppfatningen at toalettene utgjør stor smittefare, men det viser seg å ikke være tilfellet.

– Resultatet av prøvene viste i tillegg at toalettene på flyplassen var langt renere og inneholdt langt færre smittefarlige virus og bakterier enn plastkassene i sikkerhetskontrollen, skriver Tryg i pressemeldingen.

Vil ikke foreta store endringer

Lufthavnsjef ved Tromsø lufthavn Langnes, Ivar Helsing Schrøen, var ikke klar over plastkassene i sikkerhetskontrollen utgjorde den største smittefaren ved flyplasser.

– Generelt så er det slik at i offentlige rom der mange ferdes, der mange tar på gelender og dørhåndtak, og slikt, så er det vel en generell smittefare. Så overføring av dråpesmitte og annen smitte er det nok, sier han.

IKKE BEKYMRET: Lufthavnsjef ved Tromsø lufthavn Langnes, Ivar Schrøen, var ikke klar over at plastkassene utgjorde den største smittefaren, men vil ikke gjennomføre noen store endringer. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

Schrøen sier at kassene blir rengjort med jevne mellomrom, men ikke etter hver dag. De vil imidlertid ikke øke hyppigheten av rengjøringen – til tross for smittefaren kassene utgjør.

– Nei, dersom det ikke blir sånn samfunnsmessig hysteri rundt det, så tror jeg ikke vi skal foreta noen store endringer.

Hånddesinfeksjon rett i forkant, og etterkant, av sikkerhetskontrollen blir nevnt som et forbedringstiltak i pressemeldingen. Det finnes ikke per dags dato på flyplassen, men lufthavnsjefen sier det er noe de vil se på.

– Vi har ikke det, og det er faktisk et ganske godt forslag. Det er noe vi må se på, og det er jo ikke utenkelig at vi setter opp stativ med hånddesinfeksjon. Det er et godt tips.