Slik unngår du å få mus i hus når kulda setter inn

Når gradestokken kryper nedover, kryper smågnagerne inn i hus for å søke varme.

NÅR KULDA SETTER INN: Så kommer smågnagerne på jakt etter varme hus.   Foto: Roger Engvik

nyheter

– Rapportene våre tyder på at det er mye smågnagere i år, slik som mus og lemmen, fortalte jakt- og fiskesjef i Statskog, Jo Inge Breisjøberget, til Troms folkeblad i august.

Det som kan se ut som en velsignelse for rypebestanden, kan ifølge Elsikkerhet Norge være en stor trussel mot både helse og boliger i landet vårt.

Elsikkerhet er en informasjonstjeneste for en rekke av landets største elektrisitetsselskaper, som søker å begrense skadevirkningene mot elektriske anlegg i boliger og offentlige bygg.

ELEKTRISKE ANLEGG: Skit og slitasje på ledninger kan føre til brann. Foto: Elsikkerhet Norge 

 

De har utarbeidet noen gode forebyggende tiltak for å sikre huset mot en mulig invasjon av forfrosne smågnagere på jakt etter overvintringsplass.

Kan gjøre stor skade

Ifølge Elsikkerhet Norge kan gnagere i hus også bringe med seg sykdommer som salmonella og e-coli, men i tillegg utgjør de en akutt fare for det elektriske anlegget i boligene våre.

– De kan gnage bort isolasjonen på elektriske kabler noe som representerer stor brannfare. Dette er ikke et sjeldent syn for elsikkerhets-ingeniører på tilsyn, forteller elsikkerhets-ingeniør Morten Langseth i Elsikkerhet Norge.

SMÅTASSER: De finner fram overalt og kan skape kortslutninger: Foto: Elsikkerhet Norge 

 

Langseth mener at landbruksbygg og gamle bolighus spesielt er utsatt for smågnagere.

– De er på utkikk etter mat, og når de finner et bygg med små åpninger og smutthull, tar de seg lett inn. En åpning på en til to centimeter er faktisk nok for både rotter og mus, mener Langseth.

Forebyggende tiltak

Ta en titt på utsiden av bygningen og kjenn etter åpninger som avgir varme. Tett igjen hull, sprekker og ventiler med netting.

Hold det ryddig rundt huset ditt.

Gnagere trives godt i vedstabler og løvhauger. Hold dette unna husveggen.

Rotter kan komme opp fra kloakken via utette rør, dårlige vannlåser eller åpninger uten tunge rister. Ikke kast mat i toalettet.

Rydd nedfallsfrukt og bær i hagen din.

Unngå overfylte søppeldunker og åpne komposthauger.

Lukk kjellervindu og lufteventiler.

Sjekk forsikringen din. Ikke alle dekker skader og bekjempelse av skadedyr.

LES OGSÅ: Nå har dette skadedyret dukket opp på Fylkeshuset (for abonnenter)