Slik gjør du elsykkelen klar for vinterbruk

Flere enn noen gang før vil benytte elsykkel om vinteren, spår forsikringsselskapet Tryg. De har tips til ferske elsykkeleiere før vinteren slår inn.

ELSYKKEL: Sjekk bremsene før vinteren, oppfordrer sykkelekspert. Foto: Colourbox/Tryg 

nyheter

– Vi så ulykker i fjor vinter der syklister feilvurderte bremselengden. Mange er vant til bremselengden på vanlige sykler, men på vinterføre kan denne bli mye lengre med elsykkel. Da gjelder det å være varsom, ellers kan det få uante konsekvenser, sier Øyvind Setnes, sykkelekspert i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Bremsene virker svakere

Salget har eksplodert den siste tiden, og de siste fire årene er trolig over 100.000 nye elsykler solgt, ifølge forsikringsselskapet. Men mange glemmer at vekten på en elsykkel gjerne er det dobbelte av en vanlig sykkel. En elsykkel kan veie over 20 kilo og ha en toppfart på over 25 km/t på flat vei. Samtidig virker bremsene svakere fordi den er tyngre.

– En elsykkel har som regel akkurat de samme bremsene som en vanlig sykkel. Det betyr også at de gjerne blir fortere slitt ved bruk. Skal du bruke elsykkel i vinter bør du derfor sjekke bremsene nå. I tillegg byr jo en elsykkel på en del utfordringer man gjerne ikke er vant med, som for eksempel at den akselererer raskt når du begynner å trå, sier Setnes.


Tromsø viser vei i nasjonal sammenheng

Vi er de første i landet som kjører dette konseptet – Tromsø viser vei i nasjonal sammenheng, skriver Svein Gunnar Karlstrøm i Fremtiden i våre hender nord om «Reis smart»-høstkampanjen.

 

Skift til piggdekk

Han anbefaler å bruke piggdekk på alle sykler som brukes på vinterstid. Samtidig påpeker han at de som er uvant med å bruke elsykkel på snø og is bør ta seg en god del øvingsturer før man oppsøker trafikken.

– Trafikkulykker med elsykkel skyldes ofte en kombinasjon av stor fart og hurtig nedbremsing. Jo mer en har øvd på slike situasjoner, jo bedre forberedt er man.

Har du aldri syklet med elsykkel på snø og is før, bør du virkelig øve. Å bråbremse med elsykkel på vinterstid er noe helt annet enn å bremse med en vanlig sykkel, sier Setnes.


Martin (29) gikk til jobb – vant elsykkel

Martin Stolpnes (29) ble vinner av en elsykkel til 20.000 kroner etter å ha gått til og fra jobb. Bare etter noen dagers utprøving er han allerede blitt helfrelst elsyklist.

 

Skal du bruke elsykkel i vinter bør du:

  • Skifte dekk til piggdekk, og jevnlig sjekke lufttrykk samt at bremsene ikke er slitt.
  • Bruk hjelm, ha lys foran og bak på sykkelen samt refleksvest på kroppen.
  • Beregne god bremselengde og vie trafikkbildet foran deg stor oppmerksomhet.
  • Øv et sted med lite trafikk, særlig på føre du ikke er vant til å ferdes på fra før.
  • Øv deg spesielt på å bremse med ulike hastigheter, unnamanøver samt bråbremsing.