Bekymret for funn av «nye» gasser på Svalbard

Norsk institutt for luftforskning (NILU) har påvist fem «nye» gasser i luftprøver ved Zeppelinstasjonen på Svalbard.

Oversiktsbilde av Ny-Ålesund på Svalbard.  Foto: Are Føli / NTB scanpix

nyheter

Det melder Dagbladet mandag.

Disse nye gassene er fluorholdige og antas å være nye klimagasser, altså gasser som bidrar til oppvarming av klimasystemet, og kan ha en potensiell global oppvarmingseffekt som er flere tusen ganger høyere enn klimagassen CO₂.

– Det er svært alvorlig at det ble målt så store mengder av gasser som vi ikke hadde regnet med å finne i miljøet. Det tyder på at utslippene må være betydelige, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet til Dagbladet.

Tore Furevik, direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning, understreker viktigheten av å overvåke gassene i atmosfæren, og forteller til avisen at ved hjelp av målinger fra mange steder på kloden og meteorologiske modeller, kan man regne seg tilbake i tid og beregne hvor gassene kommer fra.

– Det som er spesielt i de norske målingene, er at de er gjort i et arktisk miljø, altså rundt Tromsø og på Svalbard. Spesielt på Svalbard burde det være veldig ren luft, men dette viser at disse klimagassene, på samme måte som andre partikler og forurensning, er i stand til å reise langt, sier Furevik til Dagbladet.