Derfor kan den gamle refleksen din være utrygg

Verken du eller barna dine bør bruke reflekser som er gått ut på dato.

NÅR KJØPTE DU REFLEKSEN? Visste du at reflekser kan gå ut på dato? Foto: Colourbox/Tryg forsikring. 

nyheter

I dag, torsdag, er det den nasjonale refleksdagen i Norge. I en pressemelding fra forsikringsselskapet Tryg skriver de at reflekser er ferskvare og kan gå ut på dato. Ifølge Tryg kan en dårlig og gammel refleks i mange sammenhenger være utrygg å ta i bruk.


NAF advarer: Høstmørket kan være livsfarlig

Høstmørket og regnvåte veier, sjåfør med dårlig syn og fotgjenger uten refleks er livsfarlig.  – Bruk refleks. Det er en billig livsforsikring, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

 

– Dette fordi man oppfører seg annerledes når man tror man er godt synlig med refleks. Ifølge veimyndighetene har refleks en levetid på tre år. Reflekser på barn får ofte hard medfart gjennom lek. Og har du som voksen refleksen i lomma sammen med bilnøkler, blir det gjerne så mye riper i refleksen at effekten forringes betraktelig. Hjemme hos oss bytter vi reflekser hver høst, sier Espen Opedal, leder for Tryg Forsikring i pressemeldingen.

Refleksvester kan også slites, og bør skiftes ut årlig. Ifølge forsikringsselskapet kan bruk av ferske reflekser redusere risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent.

– Går du langs veien i mørket uten refleks er du først synlig for bilisten på 25–30 meters avstand. Med refleks vil du bli sett på 140 meters avstand. En bilist i 50 km/t har dermed ti sekunder i stedet for to sekunder til å reagere på. Det kan være forskjellen på liv og død, sier Opedal i pressemeldingen.


Frykter at flere liv kan gå tapt hvis forslaget går gjennom

Fylkene kan få ansvar for Statens vegvesens veier. Dette bekymrer arbeidstakerorganisasjonen Parat.

 

Over 1, 7 millioner nordmenn har opplevd nestenulykker på grunn av manglende refleksbruk, viser en undersøkelse av TNS Kantar for Trygg Trafikk og Sparebanken. Tryg Forsikring skriver at fysiske tellinger viser at kun 4 av 10 voksne bruker refleks, ifølge Trygg Trafikk. Dårligst er voksne over 30 år og menn. Flinkest er barna.

Alle godkjente reflekser skal være merket med CE EN 13356.