Fikk ikke dra på Utdanningsmessa: Skolen hadde ikke råd til å betale for buss

Tidligere i uka fikk elevene på 9. trinn beskjed om at Kvaløysletta skole ikke hadde råd til å sende dem til den årlige Utdanningsmessa. Fredag stilte fem elever opp for å ytre sin misnøye.

MISFORNØYDE: Elevene på 9. trinn på Kvaløysletta skole får ikke dra på årets Utdanningsmessa fordi skolen ikke har råd til å betale for buss. Dét er disse fem elevene fra 9D misfornøyde med. Fra venstre: Magnus Dalsbø Ellingsen (14), Thomas Plavins (14), Selina Amalie Myrvik (14), Malena Johansen (14) og Edel Therese Pedersen (13). 

REKTOR: Lise Arntzen Windfeldt er rektor ved Kvaløysletta skole. Først fikk elevene på 9. trinn beskjed om at skolen ikke hadde råd til å sende dem på Utdanningsmessa, men nå får de dra likevel. 

nyheter

Tirsdag 23. oktober arrangeres den årlige Utdanningsmessa i Tromsøhallen, hvor ungdomsskoleelever fra hele kommunen kommer for å lære mer om i alt 13 ulike utdanningsprogrammer som elevene har å velge mellom når de skal ta steget over til videregående utdanning.

I år skulle imidlertid ikke 9. trinn ved Kvaløysletta skole få dra fordi skolen ikke har råd til å sette opp buss for elevene. Det er for dårlig, mener fem elever i 9D.

– Alle andre får dra

Elevene i 9D fikk beskjed av læreren sin på onsdag at de ikke ville få dra på Utdanningsmessa fordi skolen ikke har råd til transport.

– Det er ikke godt nok. Alle andre 9.-klassinger i Tromsø får dra, sier Thomas Plavins (14).


Frekt og vågalt fra apekattene på Kvaløya

Elevene bak Monkeyrevyen 2018 fengsler publikum med et variert og energisk show.

 

Edel Therese Pedersen (13) forteller at lærerne i faget Utdanningsvalg har lagt mye vekt på hvor viktig det er at elevene velger riktig, og ikke kaster bort det første året av videregående skole på noe de ikke vil fortsette med.

– Til våren skal vi på skolebesøk, og da er det viktig at vi vet hva slags tilbud de ulike skolene har før vi drar ut og besøker dem. Derfor er det så viktig at vi får dra på Utdanningsmessa, sier hun.

–Ting kan forandre seg

Magnus Dalsbø Ellingsen (14) sier at han har bestemt seg for at han vil gå idrettslinja på Tromsdalen videregående skole, men at han likevel vil ut og høre hva de andre skolene har å tilby.

– I dag vet jeg hva jeg vil, men ting kan forandre seg. Hvis jeg ikke drar på messa så risikerer jeg å gå glipp av andre gode tilbud som jeg ikke kjenner til i dag, mener han.


Aps forslag om leksefri skole møter motstand fra Høyre

– Leksefri er helt uaktuelt

Høyrepolitikerne Tor Arne Morskogen og Sebastian Henriksen mener at målet må være en skole som gir bedre lekser, ikke en skole som fjerner dem helt.

 

Malena Johansen (14) er usikker på hvilken linje hun skal gå på.

– Derfor vil jeg gjerne dra på messa og se hva som finnes der ute, sier hun.

Skoleledelsen snur – elevene får dra likevel

Etter møter med elevrådet har rektor snudd, og sender elevene med buss til Utdanningsmessa likevel.

Lise Arntzen Windfeldt, rektor ved Kvaløysletta skole, sier at det er riktig at elevene fikk beskjed om at skolen ikke hadde råd til å sende 9. trinn på Utdanningsmessa i år.

– Det koster oss 7.000 kroner å sende ett trinn til Utdanningsmessa, og skolen har fryktelig dårlig råd. Derfor bestemte vi oss for å kun sende 10. trinn, sier Arntzen Windfeldt.


Marta Hofsøy (Ap) mener at leksefri skole kan forhindre at unge blir stresset og utslitt av skolearbeid

Ungdata-undersøkelsen viser at 62 prosent av jentene og 33 prosent av guttene i Tromsø blir stresset av skolearbeid. Derfor vil Marta Hofsøy at det prøves ut leksefri skole.

 

De siste dagene har rektor vært i møter med elevrådet, og nå har hun snudd.

– Skolen er i en veldig vanskelig økonomisk situasjon, men vil nå hente 14.000 kroner fra driftsbudsjettet for å leie inn mange nok busser til å sende begge trinn av gårde til messa.

– Hvorfor prioriterer dere å bruke driftsmidler på dette?

– Det viktigste argumentet er at 9. trinn skal på skolebesøk til våren, og derfor er det viktig for dem å få se utvalget av utdanningslinjer før de skal ut og besøke skolene, sier hun.