Pride-markeringen: Gruppelederne ber fylkesordføreren snu i flaggsaken

Av alle partiene på fylkestinget i Troms, er det kun KrF som støtter fylkesordførerens flaggnekt.

BER ORDFØREREN SNU: Med unntak av KrF, ber nå alle partiene på fylkestinget fylkesordføreren omgjøre vedtaket som stanser fylkeskommunen fra å flagge med regnbueflagg under årets Pride-markering i Tromsø. Foto: Håkon Steinmo 

nyheter

Etter at iTromsø mandag skrev at fylkesordfører Knut Werner Hansen (Ap) sier nei til flagging med regnbueflagget under årets Pride-markering i Tromsø, sendte gruppeleder for Rødt, Jens Ingvald Olsen, ut en e-post til hans politiske kolleger på fylkestinget. Der oppfordret han gruppelederne til å utforme en felles henvendelse til fylkesordføreren hvor de ber ham omgjøre beslutningen.

– Både ved fylkesbygget og ved alle fylkeskommunale bygg i Tromsø bør regnbueflagget vaie under Arctic Pride. Det må være anledning til å vise politisk skjønn, og ikke lete etter grunner for å ikke markere støtte til det viktige arbeidet festivalen gjør mot diskriminering, skriver Olsen.

Initiativtaker: Rødts gruppeleder, Jens Ingvald Olsen, ba mandag kveld alle gruppelederne om å utforme en felles henvendelse til fylkesordføreren. Foto: Tom Benjaminsen 

Tirsdag formiddag er det klart at kun KrFs fylkestingsgruppe stiller seg bak fylkesordførerens vurdering.

– For min del støtter jeg fylkesordføreren. Jeg mener at man bør flagge etter reglene vi har, og ikke bruke flaggstengene til andre ting, sier gruppeleder Nils Einar Samuelsen (KrF) til iTromsø.

STØTTE FRA KRF: Læstadiansk predikant og gruppeleder for KrF, Nils Einar Samuelsen, støtter fylkesordførerens vurdering. Foto: Privat 

Samuelsen, som er predikant i Den luthersk-læstadianske menighet og menighetsrådsmedlem i Lyngen, har tidligere markert seg som en sterk motstander av kirkens nye ekteskapsliturgi, som i fjor åpnet for at homofile kan gifte seg i kirken.

Ventet en måned på svar

Etter å ha ventet over en måned på svar fra Troms fylkeskommune, fikk Tromsø Arctic Pride mandag den nedslående beskjeden fra fylkesordføreren.

Hansen begrunner flaggnekten med at fylket er nødt til å forholde seg til lovverket, til tross for at flere andre fylkeskommuner, kommuner og andre offentlige institusjoner har valgt å flagge under årets markering.

Lovverket tillater flagging med norsk flagg, samisk flagg og fylkes- og kommuneflagg, men åpner også for at andre flagg heises under arrangementer av allmenn interesse.

– Hva andre har gjort skal ikke jeg mene noe særlig om. Den beslutningen som er gjort, er gjort ved hjelp av våre advokater, sa Knut Werner Hansen til iTromsø mandag.

Motstand fra egen partigruppe

Nå møter Hansen motstand fra et tilnærmet samlet fylkesting, inkludert partifellene hans.

– Det skulle blott bare mangle at ikke vi flagger med regnbueflagget under festivalen. Det arrangementet som nå sprer seg over hele landet er et flott uttrykk for toleranse og likeverd. Sånn skal vi ha det, og vi må være med på å slå et slag for det, sier gruppeleder i Ap, Kari-Anne Opsal.

UENIG: Kari-Anne Opsal, Aps gruppeleder, mener partifelle og fylkesordfører Knut Werner Hansen (Ap) bør legge til rette for flagging med regnbueflagget. Foto: Frank R. Roksoy 

Hun forteller at Ap-gruppen vil be om at det lages et eget flaggreglement for fylkeskommunen, og at det fremmes som sak for fylkestinget.

– I mellomtiden stiller vi oss bak Olsens forslag. Vi må få på plass en midlertidig løsning slik at vi kan flagge under årets festival. Det vil jeg ta initiativ til, sier hun.

Gruppeleder i SV, Ellen Øseth, sier at det ikke burde være noen tvil om hvorvidt fylket skal flagge eller ikke.

– Vi støtter absolutt Olsen her. Uansett hvordan henvendelsen utformes, stiller vi oss bak den. Det er ekstremt viktig, da det handler om hva man signaliserer ved å ikke flagge. Argumentasjonen til Hansen er juridisk, men denne saken dreier seg om mye mer enn jussen, sier hun.

– Holder ikke vann

Også Høyre, Frp, Venstre, Sp og MDG istemmer Rødt-politikerens oppfordring.

– Vi har ingen sterke meninger om å heise regnbueflagget, men i solidaritet med Pride og landets skeive, er det helt i orden om det flagges, sier Frps gruppeleder, John Karlsen.

– Når Tromsø kommune og UiT klarer å bruke skjønn her, så skulle det bare mangle at ikke vi også skulle få det til. I tillegg holder ikke Hansens argumentasjon vann. Han sier til iTromsø at saken er vanskelig fordi Arctic Pride ikke er den eneste interessegruppen som tenkelig kan be oss flagge for dem. Vi behandler søknadene til dem som søker, ikke søknadene fra alle som eventuelt, rent hypotetisk sett, kan søke, sier Askild Gjerdstad i MDG.

Festivalsjef i Arctic Pride, Stein Sebastian Fredriksen, mener flaggsaken er flau for fylkeskommunen.

- Dette kan løses veldig enkelt: Lytt til flertallet i fylkestinget og folket for øvrig, sier han.