Pride inngår samarbeid med fylket – håper på videohilsen fra ordføreren

Troms fylkeskommune og Tromsø Arctic Pride har blitt enige om partnerskap under årets festival.

NY PARTNER: Festivalsjef Stein Sebastian (til høyre) og Tromsø Arctic Pride har blitt enige med fylket om å legge ett av arrangementene sine til fylkeshuset. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Kjærligheten blomstrer i Tromsø, og festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen ved Tromsø Arctic Pride har sommerfugler i magen.

Torsdag møtte han kultursjef i Troms fylkeskommune, Ellen Østgård, og fylkesrådslederens politiske rådgiver, August Hansen (Ap), for å diskutere veien videre og et mulig samarbeid mellom fylket og festivalen.

– Det var et veldig positivt møte. De ønsker å være en del av festivalen, og vi kommer etter all sannsynlighet til å legge et av arrangementene våre til Fylkeshuset, forteller Fredriksen.


Kommentaren

Med regnbueflagget til topps

Jeg finner det derfor snodig at noen står på barrikadene for at fylkesflagget på død og liv skal få vaie under Tromsø Arctic Pride, skriver Stig Jakobsen i sin kommentar.

 

Ville ikke flagge

Mandag denne uken avslørte iTromsø at fylket, ved fylkesordfører Knut Werner Hansen (Ap), sa nei til å flagge med regnbueflagget under festivalen.


Pride-markeringen: Fylket vil ikke flagge med regnbueflagget

– Det er synd og egentlig veldig uventet, sier festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen i Tromsø Arctic Pride.

 

Tirsdag gikk omtrent alle gruppelederne på fylkestinget ut og protesterte mot avgjørelsen. Etter samtaler med fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap), snudde Hansen og et arbeid med å gjennomgå fylkets flagginstruks ble startet.

– Det å ta en gjennomgang av flagginstruksen, og se på den opp mot lovverket og sånt, vil ta tid. Jeg har derfor hatt en dialog med festivalsjefen. Vi har blitt enige om å sette oss ned i løpet av de nærmeste dagene, for å se om vi kan finne en løsning som kan være til det beste for alle, sa Ørnebakk til iTromsø.

Det mest nærliggende, ifølge fylkesrådslederen, var å involvere fylkeskommunen direkte i Pride-feiringen i Tromsø, og på så måte tilfredsstille regelverket slik at fylket likevel kan flagge med regnbueflagget.


Pride-markeringen: Gruppelederne ber fylkesordføreren snu i flaggsaken

Av alle partiene på fylkestinget i Troms, er det kun KrF som støtter fylkesordførerens flaggnekt.

 

Videohilsen fra ordføreren

MUSIKK: August Hansen (Ap), politisk rådgiver for fylkesrådslederen, opplyser at fylket ser på muligheten for et musikalsk innslag under festivalåpningen 5. november. Foto: Privat 

– Det er ikke 100 prosent spikret ennå, da jeg ikke har snakket med festivalstyret om saken ennå, men jeg tror det går greit. Vi har to arrangementer som er aktuelle for fylkeshuset, vi må bare finne ut hvilket vi ønsker å legge dit, sier Fredriksen.

Han forteller at fylket arbeider med å prøve å få til et kulturinnslag med fylkesmusikerne under festivalåpningen mandag 5. november.

– Også tror jeg at vi får en videohilsen fra fylkesordføreren. Dette er så bra som det bare kunne bli. Dette er en viktig sak, og jeg har hele tiden hatt følelsen av flaggnekten ikke dreiet seg om vond vilje, men heller at fylket ikke har måttet ta stilling til flagging under Pride tidligere, forteller Fredriksen, og legger til:

– Nok en gang ser jeg hvor greit det er å få ordnet ting i Tromsø. Folk har en helt utrolig løsningsorientert holdning. Det er gøy å oppleve.


Pride-markeringen:

Nå vil fylket likevel flagge under festivalen

Etter samtaler med fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap), vil fylkesordfører Knut Werner Hansen (Ap) se på om fylket kan flagge med regnbueflagget under årets Pride-markering.


– Et godt møte

August Hansen opplyser også til iTromsø at møtet mellom de ferske partnerne var veldig godt.

– Som også fylkesordføreren skrev i svarbrevet til festivalen, støtter vi opp om arrangementet og den frihetskampen som det representerer. Nå har vi hatt et fint møte for å finne ut på hvordan måte fylkeskommunen kan være med å støtte Pride, sier han.

Han forteller at et arrangementet på fylkeshuset skal være uproblematisk å få til.

– Så er det neste sporet å få sett på flagginstruksen, men det er en mer formell og langdryg prosess, som vil ta litt tid.

Under møtet ble det ifølge Hansen spurt om det kunne være aktuelt at noen av fylkesmusikerne deltok under åpningen av festivalen.

– Der undersøker vi nå mulighetene, og jeg ser ikke bort fra at vi får til noe, sier Knut Werner Hansen.


Slik blir programmet på Arctic Pride:

– Vi er større enn noen gang

Festivalen, som går av stabelen 5.–11. november, blir større og mer stjernespekket enn noensinne.

 

Får hilsen fra Ørnebakk

I likhet med musikkinnslaget, er det også usikkert om festivalen får en videohilsen fra fylkesordføreren. Knut Werner Hansen hadde nemlig ikke hørt noe om det da iTromsø kontaktet ham fredag morgen.

– Det er mer enn jeg vet, men jeg har ingenting prinsipielt imot det, sier han.

– Festivalen spurte om en videohilsen fra enten ordføreren eller fylkesrådslederen, så jeg har snakket med Willy Ørnebakk om det. Vi skal ta det på mandag. Det er grunnen til at ordføreren ikke er informert. Videohilsen blir det, sier August Hansen til iTromsø.