5. august 2016 gikk Hurtigruteskipet «Finnmarken» på grunn i Finnsnesrenna, noe som førte til at skipet ble tatt ut av ordinær drift. 470 passasjerer fikk reisen avbrutt, og Hurtigruten anslo et økonomisk tap på 20 millioner kroner som følger av hendelsen.
Det var overstyrmann Kay-Trygve Johansen (52) som førte skipet denne natten. Etter grunnstøtingen ble han degradert til førstestyrmann, noe han oppfattet som en oppsigelse. Han valgte derfor å saksøke Hurtigruten.
FOR ABONNENTER: Vant ankesaken – nå får Kay-Trygve jobben på Hurtigruten tilbake
Johansen endte med å tape i tingretten, hvor han også ble dømt til å betale 280.000 kroner i saksomkostninger.
Men Johansen anket saken, og vant fram i Hålogaland lagmannsrett i juni 2018. Retten konkluderte med at oppsigelsen delvis bygde på uriktige faktiske forhold, og at vurderingen som lå til grunn ikke var tilstrekkelig bred.
SAKSØKTE: Kay-Trygve Johansen sammen med sin advokat Sigmund Zwilgmeyer Berg i tingretten i fjor etter at han saksøkte Hurtigruten. Bak sitter administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, Hans Sunde. FOTO: RONALD JOHANSEN
Skulle helst sluppet en ny runde
Det var FriFagbevegelse som først meldte at Hurtigruten nå har valgt å anke saken til Høyesterett.
– Som vi sa til mediene da saken ble omtalt i september, er det aldri en ønskelig situasjon å møte en av våre ansatte i rettssak. Og vi skulle selvfølgelig helst sett at vi slapp nok en runde i retten. Men der tingretten ga oss fullt medhold på alle punkter, ser lagmannsrettens dom bort fra helt sentrale elementer i saken. Det ga oss i realiteten ikke noe annet valg enn å anke til Høyesterett slik vi gjorde i september, sier kommunikasjonssjef i Hurtigruten, Rune Thomas Ege til iTromsø.
LES MER: Hurtigruten om oppsigelsen av Kay-Trygve: - Vi straffer ikke
– Ankesaken handler ikke først og fremst om en enkeltansatt. Lagmannsrettens dom reiser en rekke prinsipielle spørsmål som ikke bare vil påvirke andre rederier, men en hel næring. Det handler om hva slags handlingsrom arbeidsgiver skal ha for å ivareta sikkerheten for både ansatte og gjester, sier Ege.
Innrømte skyld
Da saken gikk i Nord-Troms tingrett i midten av september i fjor sa Johansens advokat, Sigmund Zwilgmeyer Berg, at Hurtigruten hadde utvist en kynisk og hjerteløs fremtreden i saken.
Det har ikke lykkes iTromsø å komme i kontakt med Berg.
Konserndirektør Marit Finnanger sa i Nord-Troms tingrett i fjor at de ikke straffer folk for å gjøre feil, men at de degraderte Johansen da de ikke lenger hadde tillit til ham. Grunnlaget for den manglende tilliten var ifølge Finnanger at Johansen ikke brukte navigasjonsmidler eller planla å benytte i den leden han hadde fått beskjed om å seile.
Det var tykk tåke den aktuelle natten. I retten sa Johansen at han ikke forsøkte å skylde på noen andre, og at han gjorde en feilvurdering.
iTromsø har vært i kontakt med Høyesterett som mottok anken 2. oktober. De opplyser at saken er under behandling, og at en avgjørelse om de tar opp saken eller ikke vil foreligge nærmere jul.