Har streiket i snart to uker: – Vi savner å være på jobb

Torsdag har de seks medlemmene av NSF vært i sympatistreik i to uker. Onsdag hadde markering på Stortorget.

DE STREIKENDE: Det er disse som streiker i Tromsø. Alle ansatte ved Kurbadet. FOTO: Privat  Foto: Rune Larsen

nyheter

I Tromsø har seks sykepleiere, alle ansatte ved Rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad, streiket siden torsdag 25. oktober. Streiken er en sympatistreik med andre streikende sykepleiere som jobber under bedrifter som er organisert under Næringslivets Hovedorganisasjon, og dets underavdeling Handel og Service.

Onsdag ettermiddag hadde de streikende sykepleierne, og deres sympatisørene og samarbeidspartnere, en markering på Stortorget. En markering som foregikk i alle fylker som har sykepleiere ute i streik.


Sykepleiere i streik:

Anklager Kurbadet-ledelsen for streikebryteri

– Vi reagerer på det vi opplever som streikebryteri. Vi har rapporter om forskyvning av vakter sist helg på Kurbadet, sier Lill Sverresdatter Larsen, nestleder i Norsk Sykepleierforbund Troms.

 

– Dette gjør vi for å vise at det her i Tromsø står seks sykepleiere som streiker for å sympatisere med andre sykepleiere over hele landet. De streikende mottok applaus, og en slik markering fungerer godt som en motivasjon til å holde ut og stå på kravene, sier Lill Sverresdatter Larsen, nestleder i Norsk Sykepleierforbund Troms og lokal streikeleder.

Motiverende støtte

I tillegg til de seks streikende var det flere som talte i de streikendes favør. Blant annet fylkesleder Thomas Nordgård i Utdanningsforbundet og Pål Julius Skogholt, leder i Tromsø SV.

HOLDT APPELL: Lille Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund holdt appell under markeringen på Stortorget.  Foto: Rune Larsen

– Vi er ute i en sympatistreik, men den støtten vi møter når vi er ute på streikepost og viser oss rundt omkring i bybildet er veldig oppløftende. I tillegg er det oppløftende å kunne gå inn på NHO Handel og Service sine Facebook-sider og se at det er mange som støtter oss i kommentarfeltene. Det er kjempemotiverende, sier streikende sykepleier André Bakke.

NHO-direktør benekter streikebryteri ved Kurbadet

Sykepleierforbundet og NHO er uenige i om omdisponering av vakter ved Kurbadet er streikebryteri.

 

– Markeringer som dette viser at vi har massiv støtte hos publikum, sier Larsen.

– Hvordan er det å sympatistreike?
– Det er vanskelig, men vi må stå sammen som sykepleiere. Vi er en faggruppe vi ser det blir større og større mangel på i Norge, og det må sikres rekruttering med den eldrebølgen som kommer, sier Bakke.

Vil gi omsorg

Ifølge Larsen er det ingen bevegelse i forhandlingene enda.

– Ingen vil streike. De vil hjelpe pasienter, redde liv og gi omsorg, ikke stå og steike vafler. NHO bør ta til fornuft, det er nøkterne krav vi kommer med, sier Larsen.


Randi (92) og Hans (90) trener ukentlig

Det er ikke sommerkroppen som motiverer Hans Hansen og Randi Nilsen til å løfte vekter på Kurbadet – men helse, trivsel og det gode, sosiale miljøet.

 

– Vi savner å være på jobb. Det er der vi ønsker å ære. Nå håper vi at NHO stikker fingeren i jorda og kommer tilbake til forhandlingsbordet, sier Bakke.

Kan bli langvarig

Bakgrunnen for streiken er at de som jobber i privat sektor ønsker å få like godt betalt som de i offentlig sektor. De ansatte på Kurbadet i Tromsø får de samme lønningene som de ansatte på eksempelvis sykehus. Derfor er dette en sympatistreik.

– Det er mange innenfor privat sektor som tjener mellom 50 og 90.000 kroner mindre enn i offentlig. Det gjør det langt mer sårbar, sier Larsen.

– Blir dere å streike lenge tror du?
– NSF er en gammel og sterk organisasjon og kan streike så lenge det er nødvendig, sier Larsen.

Mulig streikebryteri

Tidligere har sykepleierne uttalt at de mener deres arbeidsgiver bedriver streikebryteri. Det har Kurbadet og NHO nektet på at de gjør.

STØTTE FRA FOLK: De streikende opplevde at de fikk støtte fra folk de måtte på gata.  Foto: Rune Larsen

– Vi er fortsatt uenig og ut ifra det vi kjenner til så mener jeg de gjør det, dersom de forskyver vakter. Ifølge NHO og paragraf åtte i deres konflikthånd kan det de gjør forstås som streikebryteri, sier Larsen.

– Jeg vet at de følger juristene til NHO sine råd, men så er det egne retningslinjer som sykepleierforbundet følger. Jeg håper likevel virkelig at det ikke foregår streikebryteri der, sier Bakke.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter