Advarer mot falsk "feier": – Ville inn i boliger

De siste dagene har flere tromsøværinger fått besøk på ettermiddagstid av noen som utgir seg for å være feier eller selger av brannforebyggende utstyr. Tromsø brann og redning ber folk være på vakt. Personen jobber ikke hos dem.

Avdelingsleder Jonny Magne Nilsen (til venstre) her med brannsjef Øystein Solstad ved en tidligere anledning.  Foto: Helge Skog

nyheter

Jonny Magne Nilsen, enhetsleder for forebyggende brannvern hos Tromsø brann og redning, fortviler etter flere innrapporterte episoder de siste to dagene.

– I går skal en mann som utga seg for å være feier hos oss ha besøk flere boliger i et nabolag i Gimle-området, og ville inn i boliger for gjennomføre en undersøkelse. Han skal ha vært kledd i en rød boblejakke og snakket norsk, men våre folk er nesten aldri ute på oppdrag på kveldstid og ikke uten uniform. Om vi er ute etter normal arbeidstid og skal inn i boliger, er huseier varslet i forkant, sier Nilsen.

Selger

I kveld har politiet fått melding om en lignende hendelse på Isrenna, men da skal en person ha prøvd å selge brann-relatert utstyr.

– Vi fikk melding fra en bekymra beboer som ringte på vegne av sin eldre mor som bor i sokkelleiligheten hans. Hun hadde fått en selger på døra som ikke hadde noe form for legitimasjon eller uniform, men huseier som tok kontakt fikk ikke besøk og ikke naboene han hadde pratet med heller, sier operasjonsleder Kåre Munkvold i Troms politidistrikt.

Ikke uvanlig, men alvorlig

Det er ikke første gang man hører om slike episoder de siste årene, men Nilsen ber folk være på vakt.

– Det er alvorlig at noen utgir seg for å være en offentlig tjenestemann for å ta seg inn i private boliger, og det skaper unødvendig frykt i befolkningen. Folk må for all del ikke slippe inn folk som sier de er fra oss, men som ikke kan identifisere seg, sier Nilsen.

Vil ha beskjed


 

Også politiet følger saken videre, og ønsker at folk som får besøk av personer som utgir seg for å være fra Tromsø brann og redning uten å kunne dokumentere dette tar kontakt.

– Vi må anmode folk om å være oppmerksomme, og be om ID om fremmede folk kommer på døra. Om de er legitime selgere, skal de klare å identifisere seg som sådan. Om dette er noen form for bedrageri ønsker vi mer kunnskap og fange dette opp, sier Munkvold.