Foreslår lovendring for å sikre valg i tvangssammenslåtte Troms og Finnmark

Frp, Venstre, Høyre og KrF har levert et lovforslag for at regjeringen selv skal oppnevne valgstyre i Troms og Finnmark neste år.

LEVERER LOVFORSLAG: André N. Skjelstad og Venstre har sammen med FrP, Høyre og KrF har levert et lovforslag som vil gi regjeringen mandat til å oppnevne valgstyre i sammenslåtte Troms og Finnmark. Foto: Stortinget 

nyheter

– Vi skal sikre at det blir avholdt et valg i Finnmark og Troms neste år. Når Fylkestinget i Finnmark ikke vil, er vi nødt til å sikre det, sånn at folk i Finnmark får en liste å stemme på til høsten. Tida er kommet så langt, at vi er nødt til å få dette av gårde nå, sier André N. Skjelstad (V) til Abc Nyheter.

Lovforslaget skal behandles før jul.

Uenighet i nord

Lovforslaget har oppstått som følge av motstanden mot tvangssammenslåingen i nord. Forslaget innebærer at regjeringen vil få mandat til å oppnevne valgstyre i tilfeller hvor en fellesnemnd ikke har blitt opprettet.

Finnmark har nektet å utnevne medlemmer til fellesnemnda som skal samordne og forberede sammenslåingen med Troms.

Eirik Sivertsen fra Arbeiderpartiet mener, ifølge Abc Nyheter, at lovforslaget er en tung inngripen i kommunenes og fylkeskommunenes selvstyre.

– Dette er resultat av den elendige prosessen regjeringen har lagt opp, der de ikke har klart å synliggjøre for Troms og Finnmark hvorfor denne sammenslåingen var nødvendig, sier Eirik Sivertsen fra Arbeiderpartiet til avisa.

Innkaller til møte

Denne uka ble det kjent at kommunalminister Monica Mæland har kalt inn til møte i fellesnemnda om fylkessammenslåing før jul.

Møtet i fellesnemnda skal holdes 17. desember med 19 medlemmer fra Troms og 9 fra Finnmark. Det er uklart om møtet blir beslutningsdyktig, eller om det i det hele tatt vil finne sted. Finnmark har per dags dato nektet å velge medlemmer til fellesnemnda, men saken kommer opp på møte i fylkestinget 12. desember.