Her døpes FF «Kronprins Haakon» på arktisk vis

Lørdag formiddag 17. november var det endelig klart for dåp av forskningsfartøyet «Kronprins Haakon» i skipets hjemmehavn, Tromsø.

Kronprinsen var stolt av prinsessen.  

nyheter

Lørdag formiddag entret prinsesse Ingrid Alexandra og kronprins Haakon sceneområdet og kaia utenfor Scandic Ishavshotell hvor det majestetiske og hundre meter lange forskningsfartøyet «Kronprins Haakon» ligger, for å døpe skipet.

Fanfare og taler

Dåpen feires på kongelig vis med fanfare fra musikkonservatoriet fra UiT. Norsk Polarinstitutt er eier av skipet, Havforskningsinstituttet skal stå for driften, og UiT vil være største bruker.

– Kjære tromsøværinger. Jeg vet mange har ventet på denne dagen. Fartøyet har allerede vært på sin første tokt, men det er først i dag det innvies på ordentlig. Jeg er veldig glad over å hete det samme som dette flotte skipet som skal på et så viktig oppdrag. Jeg må nesten ta sats for å si navnet på skipet, sa kronprins Haakon i talen sin.

– Det er over hundre år siden Scott kom for sent til å bli den første til å nå Sydpolen. Norge er en havnasjon. For tiden står det ikke så bra til med havets helse. I dag er jeg en stolt far, fordi min datter skal døpe skipet. Skipet har et veldig viktig oppdrag. Jeg ønsker skipet god reise.

Prominente gjester

Prinsessen og kronprinsen med følge ble vel tatt imot av Norsk Polarinstitutts direktør Ole Arve Misund, direktør for Havforskningsinstituttet Sissel Rogne, rektor ved UiT Norges arktiske universitet Anne Husebekk, klima- og miljøminister Ola Elvestuen, fiskeriminister Harald Tom Nesvik, forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø og kaptein på FF «Kronprins Haakon», Johnny Peder Hansen.

I tillegg var kaia full av glade tromsøværinger som kom for å bevitne dåpen.

– 107 år etter at Amundsen plantet flagget på Sydpolen i desember 1911, ønsker vi skipet god reise på sitt viktige oppdrag, sa kronprins Haakon før de beveget seg mot skipet.

En vaskeekte «Frost»-prinsesse

Det er velkjent at skip døpes idet skipet kommer i kontakt med vann. Vanligvis gjøres dette ved å knuse en flaske champagne mot båtens baug. Det er tydelig at denne dåpen har en arktisk vri.

Prinsesse Ingrid Alexandra gikk, sammen med kaptein for FF «Kronprins Haakon», Johnny Peder Hansen, fram til båten med en iskjerne. På elegant vis, som en ekte «Frost»-prinsesse, sendte hun istappen mot baugen til båten. I det kjernen med både vann og is traff skipet, var «Kronprins Haakon» offisielt døpt.

Det blir sagt at Roald Amundsen også døpte fartøyet sitt med en isklump for over hundre år siden. Dette var for å symbolisere at fartøyet skulle kunne gjennomtrenge både vann og is.

– Jeg døper deg «Kronprins Haakon». Hell og lykke på oppdrag i nord og sør, sa prinsessen før hun slapp isklumpen.

Vel investerte penger

– Vi trenger forskning og vi trenger et skip som «Kronprins Haakon», sa klima og miljøminister Ola Elvestuen.

– Skipet skal kunne trosse både is, mørke og kulde. Det er rustet for alt og alle årstider, sa fiskeriminister Harald Tom Nesvik.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø mener skipet er vel investerte penger. Skipet er utstyrt med både ubåt, ekkolodd og is-plog.

– Skipet har kostet vel 1,4 milliarder kroner, og det er et råskinn gjennom isen. Med forskningen vi kan gjøre ved hjelp av skipet vil vi kunne sikre livet i havet, sa hun.

Miljøbevisst

Kronprins Haakon kunne fortelle NRK at han var invitert med på tokt allerede. Akkurat når dette vil foregå er fremdeles uvisst.

– Da vil jeg få mulighet til å stille alle mine nerdete spørsmål, sier han og ler.

Ingrid Alexandra oppfordrer TV-tittere og tilstedeværende tilskuere til å bli mer miljøbevisste.

– Dersom en ser søppel når en er på tur, er det veldig lett å plukke det med seg, sa hun.

Prinsessen forteller at hun selv også er medlem av en miljøorganisasjon.

Stolt av prinsessen

– Det beste med skipet er at det har så mye bra utstyr. Det har de verktøyene som gjør at en kan få de resultatene man er ute etter, sier kronprins Haakon til iTromsø.

– Hva tenker kronprinsen om at prinsesse Ingrid Alexandra nå kanskje vil bli sammenliknet med Frost-prinsessen?

– Tror du hun blir det? spør kronprinsen og ler før han fortsetter:

–  Ja, kanskje hun blir det. Det var i hvert fall veldig hyggelig at hun var med her og døpte båten. Jeg var stolt og synes hun var svært flink, sier han,