Hundrevis demonstrerte mot endring av abortloven

Mange hundre mennesker møtte opp for å vise at de ikke ønsker noen innstramminger.

Her demonstreres det mot innskrenking av abortloven.  Foto: Sanna Drogset Børstad

nyheter

I dag demonstreres det over hele landet etter at statsminister Erna Solberg har åpnet opp for mulige innstramninger i abortloven. Mange frykter nå at Solberg vil endre loven, for å få med seg Kristelig Folkeparti inn i regjeringen.

Marte Nustad, leder i kvinnefronten sto foran det som må ha vært flere hundre mennesker. Demonstrantene sto med skilt og banner. Rundt – TV2, NRK og flere aviser. Alle som var tilstede fikk høre Nustad sin beinharde tale, og tydelige budskap:

– Mitt liv, min kropp, mitt valg.

Slik avsluttet hun talen sin. Det var et øyeblikks stillhet før man kunne høre ekkoet gynge, fra side til side, i massen med demonstranter:

–  Mitt liv, min kropp, mitt valg!

La abortloven være!

Flere titalls organisasjoner har tilsuttet seg demonstrasjonen. I Sverige holdt de en solidarisk støttemarkering mot endring i abortloven. Fire kvinner holdt appell under samlingen på Stortorget. Blant disse var Cecilie Myrseth, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Mange kvinner og menn hadde tatt turen til Stortorget for å vise sin misnøye.   Foto: Sanna Drogset Børstad

– Vi aksepterer ikke å miste rettighetene som våre mødre og bestemødre har blødd for. Til Erna fra Stortorget i Tromsø: hendene vekk fra abortloven, sier Myrseth fra talerstolen, til stor jubel fra de oppmøtte.

Gynekolog på kvinneklinkken ved UNN, Lisa Leeves hadde også en appell.

–  Det er ikke sortering å velge å avbryte et svangerskap til et foster som ikke vil overleve. Det handler om å gi info, så kvinner kan ta et klokt valg. La kvinnen ta valget selv. La abortloven være! ropte Leeves.

Som mor, så datter

Datter Marte og mor Torill, begge Nustad, holdt hver sin appell. Begge var veldig fornøyd.

– Det er historisk, når har du demonstrasjoner i 33 byer i Norge for å slå ring rundt retten til selvbestemt abort? spør Marte Nustad.

Som leder i kvinnefronten hadde hun allerede planlagt at det måtte arrangeres en markering ettersom abortloven er 40 år i år. At det skulle skje på denne måten, hadde hun imidlertid ikke sett for seg.

Som mor – så datter. Både Marte og Torill Nustad holdt taler under demonstrasjonen lørdag 17. november. Det som satt igjen var setningen: Mitt liv, min kropp, mitt valg. 

– Hva skal vi med nemnd når bare syv av 600 fikk avslag på abort? Og hva gjorde de syv, dro til Sverige? spør Marte, før mor Torill Nustad fortsetter:

– Det er nedverdigende for kvinner at de må brette ut livshistorien sin for å måtte overbevise nemnda.

De synes det er urettferdig at regjeringen kutter i pleiepenger, som foreldre kan få for å pleie barn med kronisk sykdom, for etterpå å be kvinner la være å ta abort.

– Hvis du ønsker at flere skal velge å la være å ta abort, så må du begynne i andre enden, ved å ikke kutte i pleiepengene, konkluderer mor og datter.

Ekko fra 70-tallet

Gro Morken Nilssen (76) stoppet to jenter som gikk med et svært blått banner, for å ta bilde av dem. Ingrid Rabbe Larsen (27) og Lina Grönvall (25) fra Kvinnefronten demonstrerte mot at regjeringen bruker kroppene deres som forhandlingskort.

Tidligere leder av kvinnefronten Gro Morken Nilssen (76) synes det er stas å kunne se igjen sitt gamle banner. Hun synes det er fint at ungdommen nå tar over. 

– Dette minner meg om gamle dager, smiler Nilssen

Hun var leder av kvinnefronten på 70-tallet og var med på å lage det blå banneret. Hun gleder seg over demonstrasjonen.

– Det er deilig å se at de unge nå tar over.

– Back off, Erna!

En stor gjeng demonstranter sto tydelig frem etter talene var over. En av dem var Anja Harbitz (29).

En stor gjeng med skilt demonstrerte lenge etter talene. En av disse var Anja Harbitz (29), hun sier «Back of Erna». 

– Nemnda undergraver kvinnens autonomi. Vi demonstrerer for å få lov til å få bestemme over egen kropp, og for å sende en tydelig beskjed: Back off, Erna!